Otvorena birališta u SAD-u, prijevremeno glasalo 100 miliona Amerikanaca

Izborni dan u Sjedinjenim Američkim Državama službeno je u toku, a fokus je usmjeren na utrku između predsjednika Donalda Trumpa, koji traži drugi mandat i njegovog suparnika, demokrata Joea Bidena.

Dva su gradića u sjeveroistočnoj državi New Hampshire započela glasanje svojim tradicionalnim ponoćnim otvaranjem biračkih mjesta.

U nekim većim gradovima na istočnoj obali biračka mjesta bit će otvorena u 6 sati ujutro (1100-1200 GMT). Nakon toga otvorit će se birališta u šest vremenskih zona u 50 država koje sudjeluju u izborima. Posljednja birališta zatvorit će se na Aljasci, na krajnjem zapadu, kad je na istoku već jutro.

Širom SAD-a već je glasalo oko 100 miliona Amerikanaca putem prijevremenog ličnog glasanja i poštom. Broj je ove godine naglo porastao, jer su različita mjesta proširila prijevremeno glasanje zbog pandemije koronavirusa.

U 2016. godini ukupno je glasalo gotovo 140 miliona ljudi, a promatrači očekuju da bi ovogodišnji odaziv mogao srušiti rekorde, piše dpa.

Birači u svim državama glasaju i za niz drugih pitanja, uključujući 35 mjesta u Senatu, cijeli Zastupnički dom, brojne državne i lokalne urede i brojna referendumska pitanja od porezne politike do zakona o drogama.

Očekuje se da će kampanje trajati do posljednjeg trenutka, pokušavajući prikupiti svaki mogući glas na mjestima poput Pennsylvanije i Floride.

BHRT

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave