Nedjelja, 22 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPreminuo istaknuti bh. glumac Dragan Jovičić

Preminuo istaknuti bh. glumac Dragan Jovičić

Bosanskohercegovački glumac Dragan Jovičić preminuo je sinoć u izolatoriju Klinike za plućne bolesti”Podhrastovi” u Sarajevu gdje se liječio od bolesti izazvane koronavirusom.

Rođen je u Rogatici 22. novembra 1953, bio je bh. pozorišni glumac i bivši direktor Kamernog teatra 55.

Studij glume završio je 1976. na Odsjeku za scenske umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Iako je profesionalno bio angažiran u Kamernom teatru 55, pa u sarajevskom Narodnom pozorištu, njegovi prvi glumački uspjesi su, ipak, vezani za film i televiziju kada je stekao najširu popularnost kao Stojan Mutikaša u tv-seriji Porobdžije u režiji Aleksandra Jevđevića.

Stekavši bezrezervno Jevđevićevo povjerenje, kasnije je igrao i Adema Čabrića u seriji Kože (rađenoj prema djelu Hamze Hume), pa i u filmu i tv-seriji Aleksa Šantić, prema romanu Josipa Lešića.

Svoj potonji, trajni povratak u teatar započeo je u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova briljantna kreacija lika Volođe u Velikom briljantnom valceru slovenačkog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, a uvijek se rado sjećao i lika Ivana u Metastabilnom Graalu, kako je to spominjao u brojnim razgovorima.

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vratio 1987. godine i tu ostvario brojne zapažene uloge.

Poslije rata najzapaženije uloge su mu Berange u Kralj umire Ionescoa u režiji Dine Mustafića, Hasanaga u Hasanaginici u režiji Mustafe Nadarevića, te Machiavel u Dijalogu u paklu Maurica Jolya u režiji Aleša Kurta i Paulino u Ay, Carmela, J. Sinisterra u režiji Roberta Raponje, obje u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Za kreaciju lika Paulina, uz nebrojene visoke ocjene i kritike i publike diljem Europe, dobio je i Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca na 35. MESS-u.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments