Promet u maloprodaji naglo pao u Evropi

Promet u maloprodaji u Evropskoj uniji i eurozoni pao je u septembru najsnažnije od vrhunca prvog talasa pandemije koronavirusa, pokazao je izvještaj Eurostata.

Sezonski prilagođeni obim prometa u maloprodaji EU-a u septembru je pao za 1,7 posto u odnosu na avgustu kada je prema revidiranim podacima porastao 3,6 posto, prenosi Seebiz.

U eurozoni promet je potonuo dva posto u odnosu na avgust kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima poskočio 4,2 posto.

Septembarski je pad na oba područja najsnažniji od aprila kada su na snazi bile stroge protivpandemijske mere.

Evropljani su u septembru izrazito smanjili kupovinu tekstila, odjeće i obuće, ali i lijekova, elektroopreme i namještaja a osjetno su manje naručivali i poštom i putem interneta.

Pala je i prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, i u EU i u eurozoni, pokazuje izvještaj evropske statističke kancelarije.

Vijesti

Dnevni bilten o broju zaraženih u TK

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu evidentirana su 42 nova slučaja zaraze korona virusom, od testiranih 395 uzoraka. Najviše novozaraženih je u Lukavcu –...

U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta....

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave