Prvi zadatak predsjednika: Bajden danas formira krizni štab

NEW YORK, USA – NOVEMBER 3: A view from Times Square is seen on the 2020 United States Presidential Election night in New York City, United States on November 3, 2020. ( Tayfun Coşkun – Anadolu Agency )

Novoizabrani predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je nagovijestio u nedjelju uvečer da planira da brzo oformi vladu, sa ciljem da suzbije širenje pandemije koronavirusa već na početku mandata, prenose agencije.

Bajden će danas formirati krizni štab od 12 članova, koji će imati samo jedan cilj – da se izbore sa koronavirusom.

Demokrata će uključiti svoje revizore u igru, kako bi ubrzao i olakšao tranziciju vlasti. Planira se da njegov tim sakupi informacije o stanju budžeta, ranijim odlukama Trampove (Trump) administracije, najavama zakona.

Zvaničnici Bijele kuće nisu komentirali da li će sarađivati sa Bajdenovim timom.

-Ljudi žele da se država pomjeri naprijed. Bajden i (izabrana potpredsednica Kamala Haris) imaju priliku da rade posao, da stave virus pod kontrolu i da postave našu ekonomiju na noge – rekla je zamjenica šefa izbornog štaba Kejt Bedingfild.

Agencije navode da se ne zna da li će predsjednik Donald Tramp i njegova administracija sarađivati sa Bajdenovom, posebno ne nakon Trampove najave tužbe zbog navodne krađe izbornih rezultata.

Vijesti

Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz...

Čerkez: Ako epidemiološka situacija u FBiH ostane stabilna, moguće je daljnje popuštanje mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku...

U koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute uz važeće epidemiološke mjere. Centralna svečanost...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave