Petak, 21 Januara, 2022
Google search engine
HomeNekategoriziranoSDP BiH -saopštenje za javnost

SDP BiH -saopštenje za javnost

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda FBiH, reagovao je povodom posljednjih medijskih natpisa protiv SDP-a BiH u režimskim medijima zbog zagovaranja građanske države:

“Prije svega, bitno je da razjasnimo da građanska država nije nikakav tlačiteljski pojam nego jedini demokratski model bilo gdje u svijetu. Istovremeno, on podrazumijeva da niko u Širokom Brijegu, Mostaru, Banja Luci ili drugdje neće imat ništa manja prava. Naprotiv, mnogi će imati mnogo veća prava, uključujući Hrvate i Bošnjake u Banja Luci, Srbe u Hercegovini, gdje im još nije priznata ni konstitutivnost, i tako dalje. Jasno je da se HDZ, SDA i SNSD plaše građanske države jer jedan državni sistem znači razmontiravanje tri parasistema preko kojih SDA, HDZ i SNSD vladaju i tlače.”

  • Čitanjem presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci, Pilav i Zornić protiv BiH, koje su obavezujuće, vidi se da je sud trenutni model tzv. konstitutivnosti proglasio diskriminatornim i rasističkim, a samim tim i kršenjem člana II Ustava BiH;
  • Konačno, posljedično i Evropski parlament u svim svojim izvještajima od Bosne i Hercegovine traži uvođenje građanskog modela, što je i jedan od uslova za pristupanje EU, kako je navedeno u izvještajima Evropskog parlamenta i preporukama Evropske komisije.”

Žuljević je zatim uporedio dosljednost SDP-a sa postupcima HDZ-ovih trenutnih partnera: “Za razliku od nas, SDA i DF su im isporučili više ministarskih mjesta nego što su dobili u procentima glasova. SDP strukturalno jeste najveća opasnost po etnonacionalnu vizuru HDZ-a, ali i SDA i SNSD-a, kojom se ne guši samo država, nego i svi građani i narodi koji u njoj žive. Može HDZ još kratko vrijeme izbornim malverzacijama odseljene Hrvate predstavljati kao da žive u Hercegovini. Međutim i toj iluziji će doći kraj uvođenjem elektronske kontrole glasanja. Ti ljudi ne napuštaju svoje domove zbog iluzorne bošnjačke ili srpske prijetnje, nego zato što više ne mogu izdržati život pod tlačiteljima HDZ-a koji vladaju njihovim sudbinama skoro trideset godina.”

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments