U Tuzlanskom kantonu nedovoljno testova na kovid-19

U Tuzlanskom kantonu, pojavljuje se problem nedovoljnog broja testova na kovid-19. Količina testova kojom trenutno raspolaže UKC Tuzla, dovoljna je za još oko mjesec dana, a u toku je nabavka novih količina.

Nakon raspisivanja javnog natječaja, u toku je izbor ponuđača za nabavku testova na korona virus. Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović kazao je da su uputili i zahtjev prema Vladi Kantona da preko UNDP-a nabavi određeni broj testova kao urgentno, „da ne bi došli u situaciju da nemamo testova“.

Iz Kantonalne vlade kažu da će dio sredstava biti izdvojen u ove svrhe i udružen sa sredstvima UNDP-a, kako bi se pojednostavile nabavke opreme s ciljem prevencije korona virusa.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović kazao je kako do sada nije bila praksa TK, ali da se sa UNDP na ovaj način skraćuje procedura nabavke, a isto tako se zaobilazi PDV koji zdravstvene ustanove daju.

Vlada je odobrila 50.000KM UKC-u Tuzla u svrhu nabavke ultrazvučnog aparata, nakon što je Odjel ostao bez i jednog aparata pogodnog za kvalitetan pregled bubrežnih i transplantiranih bolesnika.

BHRT

Vijesti

Dnevni bilten o broju zaraženih u TK

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu evidentirana su 42 nova slučaja zaraze korona virusom, od testiranih 395 uzoraka. Najviše novozaraženih je u Lukavcu –...

U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta....

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave