Vakcinisanje protiv gripe u BiH od sredine novembra

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u BiH trebalo bi da počne sredinom novembra, potvrdili su iz nadležnih zavoda.Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su da je Institut u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS obezbijedio 20.000 vakcina protiv gripa za kategorije koje su oslobođene plaćanja i 5.000 doza vakcina za komercijalne svrhe.

“Vakcinu očekujemo sredinom novembra i još nemamo formiranu cijenu. Čim vakcina bude dostavljena u Institut, građani će biti obaviješteni o terminima vakcinacije”, ističu iz Instituta.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazali da vakcinacija protiv sezonskog gripa u Federaciji BiH još nije počela, ali da su naručene.

“Vakcine protiv gripa su naručene i njihov dolazak se očekuje sredinom novembra, kada će se vršiti i distribucija po kantonima”, ističu iz Zavoda.

Dodaju da svake godine u Federaciji BiH se nabavlja 30.000 do 40.000 doza vakcina za rizične kategorije i osobe starije od 65 godina.

“Ove godine, zbog epidemiološke situacije, Zavod za javno zdravstvo nabavlja dodatnih 10.000  doza koje su predviđene za vakcinisanje medicinskih radnika na području FBiH”, pojasnili su iz Zavoda. Dodaju da, što se tiče nabavke vakcina u komercijalne svrhe, prema njihovim saznanjima naručeno je oko 15.000 doza, a cijena će biti nešto veća u odnosu na prethodne godine.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona rekli su da će za 2020. godinu nabaviti oko 5.500 doza četvorovalentne vakcine protiv sezonskog gripa za najrizičniju populaciju koja čini oko 1,2  odsto ukupnog stanovništva TK.

“Sredstva za ovu namjenu finansiraće Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Ranijih godina je nabavljana približno ista količina vakcina, a sve ovisi od finansijskog plana i finansijskih sredstava koja se izdvajaju za Program imunizacije i imunoprofilakse u TK” , kazali su iz ovog zavoda.

(RTV SLON / NEZAVISNE NOVINE)

Vijesti

U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta....

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

U aprilu izvršene 253 kontrole i otkriveno 56 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u aprilu 2021. godine izvršili su 253 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave