6.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Afera “Ikona”: Ministarstvo vanjskih poslova BiH traži hitnu reakciju Tužilaštva BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP) zatražilo je jutros hitnu reakciju Tužilaštva BiH, a nakon posljednjih dešavanja vezano za ikonu i njenu primopredaju članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Sumnja se da je tokom preuzimanje ikone od Ministarstva vanjskih poslova Rusije i njene predaju kabinetu člana Predsjedništva BiH, prekršene procedure.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” Denis Hadžović, šef kabineta Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH. Tvrdi da je osim Tužilaštva BiH o svemu upoznato i Predsjedništvo BiH.

– Ambasador Samardžija uopće se nije konsultirao s MVP BiH da li može uzeti ikonu i da li on to može unijeti u BiH. Nije tražio ni saglasnost MVP da napusti zemlju prijema, Rusiju, a to može uraditi na na poziv člana Predsjedništva BiH. Ali, bez obzira na sve, nikoga o tome nije obavijestio – kaže Hadžović.

Po ustaljenoj praksi, kako tvrdi, ono što je preuzeo, mora dostaviti u MVP BiH.

 – Mi smo danas informirali i Tužilaštvo BiH, poslali smo dopis, tražimo reakciju jer je Samardžija rekao da je predao ikonu, a mi ga nismo uspjeli ni kontaktirati. S obzirom da se radi o vrijednoj ikoni, koja je predmet interesovanja tri zemlje, tražimo da se sve provjeri jer sumnjamo da postoje elementi krivičnog djela. Samardžija kao iskusni i karijerni diplomata dobro zna procedure. Osim toga, u noti MVP Rusije je preporuka poklonodavcu da se sve provjeri putem Interpola – kaže Hadžović.

(Avaz)

Vijesti

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Albanija izglasala prvu vladu kojom dominiraju žene: Evo ko su nove ministrice

Nakon održanih izbora krajem aprila i pobjede Socijalističke partije na čelu s Edijem Ramom, uslijedilo je nekoliko mjeseci sastavljanja Vlade. Priča je završila uspostavom i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,954FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe