27.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Agencija UN-a: BiH prijeti demografski slom

Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom ako se sadašnji trendovi iseljavanja i ubrzano starenje populacije nastave, a po realističnim procjenama 2070. moglo bi u BiH živjeti samo 1,5 miliona ljudi, prema u utorak predstavljenoj analizi UN-ove agencije.

Dokument pod nazivom “Analiza stanja stanovništva BiH i projekcija za razdoblje od 2020. do 2070. godine” izradio je Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA), a demografski stručnjaci s Karlovog sveučilišta u Pragu izradili su različite projekcije o tome što BiH čeka idućih pola stoljeća ako drastično ne promijeni populacijsku i razvojnu politiku.

U protekla dva i po desetljeća BiH je zbog rata, ali i migracija već osjetila znatno smanjenje broja stanovnika jer ih je na popisu iz 1991. bilo gotovo 4,2, a na popisu iz 2013. samo 3,5 miliona, navodi Hina.

Međutim, procjenjuje se da je i ta brojka bila prevelika, te da je stvarni broj stanovnika 2013. bio bliži tri miliona jer je popisano puno onih koji u zemlji samo imaju kuće ili stanove, a novi život već su počeli u inostranstvu.

Sada je, prema najoptimističnijem scenariju, 2070. godina trenutak u kojem će u BiH živjeti najviše 2,5 miliona ljudi, a scenario koji demografi drže najrealističnijim predviđa demografski slom – da će BiH imati samo milion i po ljudi.

‘Odmah potrebne konkretne mjere’

Ingrid Macdonald, predstavnica UN-a u BiH, kazala je da je jasno da Bosna i Hercegovina ubrzano ostaje bez ljudskih resursa bez kojih ne može biti ni oporavka od sadašnje situacije prouzročene pandemijom, ali ni dugoročne razvojne perspektive.

„Sve se manje djece rađa, a sve više ljudi odlazi. To je uznemirujuć trend i konkretne mjere da bi se to zaustavilo potrebne su odmah“, kazala je Macdonald.

Provedene analize pokazale su da prosječna stopa prirodnog priraštaja u BiH opada jer je od 1981. do 1990. bila jedan posto, a sada je 0,14, uz stopu fertiliteta od 1,28, prema rezultatima popisa iz 2013. godine.

To znači da se ne osigurava ni prosta reprodukcija stanovništva i po tim pokazateljima BiH je na samom dnu regije.

Procjenjuje se da će 2020. najmanje 23 hiljade stanovnika BiH emigrirati iz te zemlje, a oni će u hiljadama nastaviti odlaziti i u godinama koje dolaze.

Nastave li se sadašnji demografski trendovi do 2070. godine, gotovo polovina stanovništva BiH bit će starija od 65 godina.

Al Jazeera

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe