Agencija UN-a: BiH prijeti demografski slom

Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom ako se sadašnji trendovi iseljavanja i ubrzano starenje populacije nastave, a po realističnim procjenama 2070. moglo bi u BiH živjeti samo 1,5 miliona ljudi, prema u utorak predstavljenoj analizi UN-ove agencije.

Dokument pod nazivom “Analiza stanja stanovništva BiH i projekcija za razdoblje od 2020. do 2070. godine” izradio je Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA), a demografski stručnjaci s Karlovog sveučilišta u Pragu izradili su različite projekcije o tome što BiH čeka idućih pola stoljeća ako drastično ne promijeni populacijsku i razvojnu politiku.

U protekla dva i po desetljeća BiH je zbog rata, ali i migracija već osjetila znatno smanjenje broja stanovnika jer ih je na popisu iz 1991. bilo gotovo 4,2, a na popisu iz 2013. samo 3,5 miliona, navodi Hina.

Međutim, procjenjuje se da je i ta brojka bila prevelika, te da je stvarni broj stanovnika 2013. bio bliži tri miliona jer je popisano puno onih koji u zemlji samo imaju kuće ili stanove, a novi život već su počeli u inostranstvu.

Sada je, prema najoptimističnijem scenariju, 2070. godina trenutak u kojem će u BiH živjeti najviše 2,5 miliona ljudi, a scenario koji demografi drže najrealističnijim predviđa demografski slom – da će BiH imati samo milion i po ljudi.

‘Odmah potrebne konkretne mjere’

Ingrid Macdonald, predstavnica UN-a u BiH, kazala je da je jasno da Bosna i Hercegovina ubrzano ostaje bez ljudskih resursa bez kojih ne može biti ni oporavka od sadašnje situacije prouzročene pandemijom, ali ni dugoročne razvojne perspektive.

„Sve se manje djece rađa, a sve više ljudi odlazi. To je uznemirujuć trend i konkretne mjere da bi se to zaustavilo potrebne su odmah“, kazala je Macdonald.

Provedene analize pokazale su da prosječna stopa prirodnog priraštaja u BiH opada jer je od 1981. do 1990. bila jedan posto, a sada je 0,14, uz stopu fertiliteta od 1,28, prema rezultatima popisa iz 2013. godine.

To znači da se ne osigurava ni prosta reprodukcija stanovništva i po tim pokazateljima BiH je na samom dnu regije.

Procjenjuje se da će 2020. najmanje 23 hiljade stanovnika BiH emigrirati iz te zemlje, a oni će u hiljadama nastaviti odlaziti i u godinama koje dolaze.

Nastave li se sadašnji demografski trendovi do 2070. godine, gotovo polovina stanovništva BiH bit će starija od 65 godina.

Al Jazeera

Vijesti

Stay Connected

21,792FansLike
2,734FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe

Zadnje objave