Čak devet članova VSTV-a smatra da Tegeltija treba podnijeti ostavku

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) danas održava hitnu sjednicu o aktuelnoj situaciji u ovoj instituciji, a glavna tema je nova afera Milana Tegeltije. Raspravlja se o njegovoj ostavci, a mišljenja su podijeljena.Sudeći po dosadašnjim govorima članova Vijeća Milan Tegeltija bi ovaj put mogao biti najbliže ostavci. Do sada se devet članova izjasnilo da Tegeltija ne treba biti njihov predsjednik, tri članice su ga podržale. Jedan član nije prisutan što znači da se još tri člana nisu izjasnila.

Isprva su se javile Željka Radović, Jadranka Stanišić i Duška Bogojević koje su branile Milana Tegeltiju kazavši da mu je ugrožena sigurnost.

Duška Bogojević je čak predložila da ne raspravljaju o njegovoj ostavci nego o aktivnostima VSTV-a.

Članica VSTV-a Biljana Simeunović podsjetila je na današnjoj sjednici na predmet korupcije koji je lično prijavila. Navela je da joj je ponuđena pozicija glavnog tužioca u Bijeljini i to nakon što se kandidovala za VSTV. Pri tome ističe da je korištena ista terminologija koju koristi Milan Tegeltija u audiosnimku.

“Rad VSTV nije dovoljno javan ni transparentan, a afere se tokom Tegeltijinog predsjedavanja samo nižu jedna za drugom”, rekla je ona i predložila ostavku predsjednika Vijeća, odnosno opoziv ukoliko ne bude sam htio otići.

Također je kazala da će ona podnijeti ostavku ukoliko on to ne uradi i ukoliko to javnost traži. Tvrdi i da je predsjednik VSTV-a aktuelnom glavnom tužiocu u Bijeljini obećao da će ostati na funkciji do penzije iako mu je mandat istekao. Kazala je da on u svojim medijskim istupima i ponašanjem šalje poruku da VSTV ne može bez njega jer se poistovjećuje s ovom institucijom dok je Tegeltija na njen govor poručio da laže i da je kazala dovoljno za disciplinski postupak.

Da treba podnijeti ostavku saglasni su i Berina AlihodžićGoran NezirovićSanela Gorušanović ButiganSelim KaramehićAmila KunosićSlavo Lakić, Monika Mijić i Lejla Hodžić.

Nezirović je naveo da “nijedan sudija u Evropi posljednjih godina nije bio predmet kritika i napada” te da su neke od tih kritika zasigurno bile neosnovane, no da ima i onih koje jesu opravdane.
Sanela Gorušanović Butigan poručuje da trenutno VSTV nema povjerenje kolega, građana i međunarodne zajednice zbog čega je “pitanje da li Vijeće može dalje ići s Milanom Tegeltijom”, aludirajući da je potrebno da ode.

Monika Mijić ističe da najviše zabrinjava to što su glavni međunarodni partneri VSTV-a izgubili povjerenje u Milana Tegeltiju.

Izvor: Klix.ba

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave