CIK će utvrđivati zakonitost izbora u Doboju i Srebrenici, uključit će i grafološka ispitivanja

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu donijela zaključke, sa šest glasova za i jednim protiv, da se zbog izbornih prevara u Doboju i Srebrenici utvrde zakonitosti rada i pojedinačne odgovornosti izbornih administracija.

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, otkrio je na sjednici, u okviru rasprave za tačku dnevnog reda vezanu za glasanje u Doboju, da se izvode mnogi dokazi i da je angažovan sudski vještak grafološke struke.

“Mi imamo osnovanu sumnju da postoji povreda pravila izbornog procesa i kršenja izbornih prava i od strane izborne administracije”, kazao je Bakalar, poentiravši da će CIK BiH u okviru zaključka kojeg pokreće utvrditi da li postoji odgovornost članova izborne administracije.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH, izjavila je tokom rasprave da od izborne administracije moraju dobiti odgovore na neka pitanja.

“Odsjek za izbore nas je izvijestio da je do 11 sati izlaznost glasača bila toliko visoka da ispada da je jednom biraču bilo potrebno 50 sekundi da glasa. To nije vjerodostojno glasanje”, kazala je Hadžiabdić.

Izrazila je sumnju u regularnost izbora i potcrtala da moraju dobiti odgovore kako bi mogli reći da stoje iza svih nalaza do kojih dođu.

“Imam ozbiljne sumnje u veće nezakonitosti. Imamo u preliminarnom nalazu vještaka dokaza da je bilo glasanja za drugog. Da li je to na svim mjestima, mi to trebamo utvrditi”, rekla je Hadžiabdić.

Neophodno je, prema njenim riječima, da svi članovi izborne administracije daju izjave.

Vanja Bjelica Prutina, članica CIK-a BiH, se nadovezala, poručivši kako nije potrebno samo prikupljait izjave, već bi trebalo razmatrati sve dokaze, uključujući vještačenje.

Vlado Rogić, član CIK-a BiH, jedini je bio protiv zaključka.

“Nisu se stekli svi potrebni uvjeti da možemo donijeti ovakav zaključak. Nemamo nekoliko praktičkih stvari da bi se u Srebrenici moglo nešto dogoditi… Optužujemo onu izbornu administraciju koja je profesionalno radila svoj postao, koja nije ukaljala ugled izbornih djelatnika, niti članova biračkih odbora, niti gradskog izbornog povjerenstva”, istakao je Rogić.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH je na 86. (hitnoj) sjednici održanoj 19. novembra 2020. usvojila zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

(Klix)

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave