15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Dan investicija dijaspore: Predstavljena publikacija o uspješnim pričama investitora iz bh. dijaspore


Povodom Međunarodnog dana migracija te Dana investicija dijaspore, koji se 18. decembra obilježava i u okviru aktivnosti USAID projekta „Diaspora Invest“, danas je javnosti predstavljena publikacija „Priča o uspjehu ulaganja dijaspore u Bosnu i Hercegovinu“.  

„Na 64 stranice ove publikacije odlučili smo predstaviti priče o preko 120 kompanija koje su pokrenute na inicijativu ili direktnom investicijom bosanskohercegovačke dijaspore, a sa kojima smo sarađivali u nešto više od tri godine rada Projekta. Kroz izjave poduzetnika iz cijele zemlje imate priliku dobiti širi uvid u stvarne izazove i prilike poslovanja u Bosni i Hercegovini. Također, podijelili smo iskustva o različitim oblicima umrežavanja i uvezivanja dijaspore, te dobrim praksama online platforme Diasporainvest i Biznis centra bh. dijaspore“, dodaju iz USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“.  

U posljednje dvije godine, 18. decembar je bio prilika za osvrt na cijelu radnu godinu, dodjelu priznanja i dijalog s lokalnim zajednicama. S obzirom na okolnosti pandemije, ovog puta je predstavljanjem nove publikacije obilježen ovaj važan datum za podizanje svijesti javnosti o ekonomskom potencijalu dijaspore.  

„U toku pandemije realizirali smo DBC Online sesije učenja s poduzetnicima iz cijele zemlje gdje smo realizirali treninge iz oblasti radnog i korporativnog prava. Ove sedmice smo realizirali i SME Sales and Communication Education Program, po drugi put u ovoj godini, a putem kojeg zaposlenici kompanija – korisnica tehničke podrške ovog Projekta, prolaze kroz posebno osmišljene treninge komunikacija, prodaje i izgradnje poslovnog identiteta. Također, u 2020. godini smo realizirali dva poziva za dodjelu bespovratne pomoći, a imali smo priliku podržati i nekoliko većih online skupova poslovne zajednice bosanskohercegovačke dijaspore. Pandemija virusa Covid-19 je znatno utjecala na investicije, stvaranje radnih mjesta i pokretanje novih biznisa, ali sa terena nam stižu optimistične poruke i vjera da će 2021. godina donijeti oporavak i dobre vijesti za bh. ekonomiju“, dodaju iz USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“.  

Organizatori su napomenuli da je još uvijek otvoren poziv za tehničku podršku, putem kojeg zainteresirane kompanije, koje ispunjavaju uvjete starosti do 5 godina i poslovne veze s dijasporom, mogu pristupiti programima edukacija, poslovnog savjetovanja i podrške pri usvajanju standarda i certifikacije. Da prostora za optimizam ima, potvrđuju i ankete koje su u toku godine proveli u okviru Biznis centra bh. dijaspore.  

„Dobivamo informacije o sve većem interesu kompanija iz EU za prenosom proizvodnje iz drugih dijelova svijeta u Bosnu i Hercegovinu. Posebno je tu značajan prenos proizvodnje u metalskom sektoru, ali se rast prepoznaje i u drugim industrijama. Na tom putu, dijaspora je najbolji ambasador naše privrede. Zbog toga smo i ovim publikacijom htjeli pokazati da ima uspješnih priča, da se može poslovati u BiH i da je mnogo prednosti koje investitori mogu iskoristiti ukoliko se odluče za ovu zemlju kao adresu svog budućeg poslovanja“, zaključeno je na prezentaciji.  

Kompanije koje su podržane kroz USAID-ov projekat “Diaspora Invest” otvorile su preko 350 radnih mjesta, te su investirale približno 29 miliona KM. Uprkos izazovima pandemije, u posljednjem kvartalu ove godine bilježi se oporavak na polju značajnijih ulaganja, prvenstveno zahvaljujući povećanoj potražnji tržišta Evropske unije. No, dok trendovi potvrđuju nastavak rasta postojećih kompanija i investicijskih projekata, bilježi se manje prisustvo novih investicija u ovoj godini.  

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe