Ekonomije najmanje razvijenih zemalja u najgorem stanju u posljednjih 30 godina

0

Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD) objavila je da su najmanje razvijene zemlje zbog pandemije koronavirusa tokom 2020. godine ostvarile najlošije ekonomske rezultate u posljednjih 30 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema “Izvještaju o najmanje razvijenim zemljama za 2020. godinu”, koji je pripremio UNCTAD, 32 miliona ljudi u najmanje razvijenim zemljama moglo bi se suočiti sa ekstremnim siromaštvom, uglavnom zbog pada dohotka, visoke nezaposlenosti i rastućih fiskalnih deficita.

U izvještaju se ističe da će napori na obnovi ekonomija najsiromašnijih zemalja svijeta nakon pandemije biti nedovoljni ukoliko se njihovi proizvodni kapaciteti značajno ne poboljšaju.

Još se navodi da su ove zemlje zbog pandemije 2020. godine postigle najlošije ekonomske rezultate u posljednjih 30 godina, te se dodaje da u 47 najmanje razvijenih zemalja živi ukupno 1,06 milijardi ljudi.

Prema podacima UN-a, na te zemlje otpada samo oko 1,3 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prošle godine BDP po stanovniku u najmanje razvijenim zemljama u prosjeku je iznosio samo 1.088 dolara, u poređenju sa svjetskim prosjekom koji iznosi 11.371 dolar.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime