Ekonomije najmanje razvijenih zemalja u najgorem stanju u posljednjih 30 godina

Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD) objavila je da su najmanje razvijene zemlje zbog pandemije koronavirusa tokom 2020. godine ostvarile najlošije ekonomske rezultate u posljednjih 30 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema “Izvještaju o najmanje razvijenim zemljama za 2020. godinu”, koji je pripremio UNCTAD, 32 miliona ljudi u najmanje razvijenim zemljama moglo bi se suočiti sa ekstremnim siromaštvom, uglavnom zbog pada dohotka, visoke nezaposlenosti i rastućih fiskalnih deficita.

U izvještaju se ističe da će napori na obnovi ekonomija najsiromašnijih zemalja svijeta nakon pandemije biti nedovoljni ukoliko se njihovi proizvodni kapaciteti značajno ne poboljšaju.

Još se navodi da su ove zemlje zbog pandemije 2020. godine postigle najlošije ekonomske rezultate u posljednjih 30 godina, te se dodaje da u 47 najmanje razvijenih zemalja živi ukupno 1,06 milijardi ljudi.

Prema podacima UN-a, na te zemlje otpada samo oko 1,3 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prošle godine BDP po stanovniku u najmanje razvijenim zemljama u prosjeku je iznosio samo 1.088 dolara, u poređenju sa svjetskim prosjekom koji iznosi 11.371 dolar.

Vijesti

U BiH 295 novozaraženih, preminulo 48 osoba

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 295 novozaražena osoba koronavirusom od 2.993 obrađenih testova, a prijavljeno je 48 preminulih koji...

Obustava nastave u školama u TK u četvrtak i petak zbog Bajrama

U osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona u kojima je više od polovine radnika podnijelo zahtjev za plaćeno odsustvo za 14. maj,...

Domić: Slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu dokaz da je društvo zakazalo

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Bojan Domić izjavio je da slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu pokazuje da je zakazalo društvo i da svi moraju...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave