18.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

EU postepeno ukida zabrane putovanja za sedam država

Zemlje Evropske unije koje su zatvorile svoje granice još u martu zbog koronavirusa izmijenile su spisak zemalja za koje zabrane putovanja više ne važe.

Evropski savjet je izdao konačnu verziju spiska zemalja “za koje je preporučeno” da se ukinu zabrane putovanja, a koji je posljednji put izmijenjen 22. oktobra.

Prema spisku, granice koje su bile zatvorene u martu kao dio borbe protiv koronavirusa, postepeno će biti otvorene za Australiju, Japan, Novi Zeland, Ruandu, Singapur, Južnu Koreju i Tajland.

Granice će takođe biti otvorene za Kinu ukoliko zemlje EU svojim građanima daju dozvole za putovanje.

Zabrana putovanja i dalje važi za ostale zemlje, koje se ne nalaze na spisku.

Međutim, spisak će biti prepravljan u skladu sa situacijom u vezi sa KOVID-19.

U tom slučaju, zabrana putovanja biće i prema Ujedinjenom Kraljevstvu, koje nije na spisku, jer je izašlo iz Evropske unije.

U martu, EU je uvela zabrane na svako putovanje koje nije nužno za 27 država članica, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku, koji su dio zone Šengena, kako bi se spriječilo širenje virusa.

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe