EU protiv brzopletog odobravanja vakcina protiv koronavirusa

Evropska agencija za lijekove i zastupnici Evropskog parlamenta upozorili su u srijedu da se vakcine protiv covida-19 ne treba brzopleto odobravati, nakon što je Velika Britanija prva odobrila vakcinu koji su razvili Pfizer i BioNTech.

Britanska odluka donesena je po krajnje ubrzanom postupku zbog vandredne  situacije. 

Evropska agencija za lijekove (EMA), koja je u utorak objavila da će 29. decembr odlučiti hoće li odobriti Pfizerovu vakcinu, objasnila je da je njezina dalja procedura za odobrenje vakcina primjerenija jer se temelji na više dokaza i zahtijeva više provjera od hitne procedure koju je izabrala Britanija. 

Evropski zastupnici kritizirali su britansku odluku.

– Smatram da je ta odluka problematična i preporučam državama članicama da ne ponavljaju taj proces – rekao je Peter Liese, zastupnik Evropske pučke stranke (EPP) i član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel. – Nekoliko sedmica detaljne provjere Evropske agencije za lijekove bolje je od brzopletog odobrenja vacvkcina po hitnoj proceduri –  rekao je Liese. 

Po pravilima EU-a, Pfizerovo cjepivo mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog izvanredne situacije koja im omogućuje distribuciju vakcina na domaćem tržištu u cilju privremenog korištenja.Britanija do kraja godine mora poštivati EU pravila dok ne istekne prijelazno razdoblje. 

– Očito postoji globalna utrka da se vakcina stavi na tržište što je brže moguće –  rekao je Tiemo Wolken, eurozastupnik iz redova socijalista i demokrata (S&D), druge najveće skupine u Evropskom parlamentu nakon EPP-a. 

Vijesti

Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz...

Čerkez: Ako epidemiološka situacija u FBiH ostane stabilna, moguće je daljnje popuštanje mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku...

U koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute uz važeće epidemiološke mjere. Centralna svečanost...

Stay Connected

21,934FansLike
2,759FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave