Petak, 3 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETEU protiv brzopletog odobravanja vakcina protiv koronavirusa

EU protiv brzopletog odobravanja vakcina protiv koronavirusa

Evropska agencija za lijekove i zastupnici Evropskog parlamenta upozorili su u srijedu da se vakcine protiv covida-19 ne treba brzopleto odobravati, nakon što je Velika Britanija prva odobrila vakcinu koji su razvili Pfizer i BioNTech.

Britanska odluka donesena je po krajnje ubrzanom postupku zbog vandredne  situacije. 

Evropska agencija za lijekove (EMA), koja je u utorak objavila da će 29. decembr odlučiti hoće li odobriti Pfizerovu vakcinu, objasnila je da je njezina dalja procedura za odobrenje vakcina primjerenija jer se temelji na više dokaza i zahtijeva više provjera od hitne procedure koju je izabrala Britanija. 

Evropski zastupnici kritizirali su britansku odluku.

– Smatram da je ta odluka problematična i preporučam državama članicama da ne ponavljaju taj proces – rekao je Peter Liese, zastupnik Evropske pučke stranke (EPP) i član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel. – Nekoliko sedmica detaljne provjere Evropske agencije za lijekove bolje je od brzopletog odobrenja vacvkcina po hitnoj proceduri –  rekao je Liese. 

Po pravilima EU-a, Pfizerovo cjepivo mora odobriti EMA-a, ali države članice mogu primijeniti hitnu proceduru zbog izvanredne situacije koja im omogućuje distribuciju vakcina na domaćem tržištu u cilju privremenog korištenja.Britanija do kraja godine mora poštivati EU pravila dok ne istekne prijelazno razdoblje. 

– Očito postoji globalna utrka da se vakcina stavi na tržište što je brže moguće –  rekao je Tiemo Wolken, eurozastupnik iz redova socijalista i demokrata (S&D), druge najveće skupine u Evropskom parlamentu nakon EPP-a. 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments