Frenkie i djeca ponovo naslikali mural s porukom: Inkluzija za sve!

Gradačac je drugi grad Tuzlanskog kantona koji je dobio mural inkluzije. Na vanjskom zidu Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) koji djeluje u zgradi OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak – Srnjice Donje, Frenkie je poslao poruku “Inkluzija za sve”.

Ovo je drugi put da poznati bh. reper i grafiti umjetnik Adnan Hamidović Frenkie iscrtava mural inkluzije, u suradnji s organizacijom Save the Children. Podsjetimo, prvi mural inkluzije svoje mjesto dobio je u Banovićima, na zidu Centra za razvoj inkluzivnih praksi koji djeluje u zgradi OŠ Banovići.

Frenkiju su i ovoga puta pomogla djeca – korisnici CRIP-a i članovi likovne sekcije OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak.

Ovim umjetničkim događajima u javnom prostoru želi se skrenuti pažnja na važnost pojma inkluzije, činjenicu da svako dijete ima pravo na redovno školovanje. Potrebno je razbijati predrasude u društvu koje često postavlja ogromne prepreke za razvoj i ostvarivanje potencijala djece s poteškoćama i/ili invaliditetom.

“Mnogi smatraju da su djeca s poteškoćama bolesna ili manje sposobna i da im škola ne treba. Ovakav pristup je pogrešan, jer ne uvažava potencijale svakog pojedinog djeteta. Inkluzija je pitanje svih nas, to je dvosmjeran proces u kojem svi moramo dati svoj doprinos. Inkluzija nema alternativu”, upozorava Frenkie.

Oslikavanje murala je organizirano povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i prve godišnjice rada CRIP Gradačac, a u sklopu projekta “Inclusive4all/Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u BiH” koji od 2018. godine u Tuzlanskom kantonu provodi organizacija Save the Children, a finansira italijanska Agencija za razvojnu suradnju (AICS).

“Centar za razvoj inkluzivnih praksi u Gradačcu za vremenski period od godinu dana kako djeluje postao je mjesto gdje nastaju pozitivne inkluzivne priče, te mjesto gdje inkluzija živi. Ovo je još jedan pokazatelj da smo uspjeli prevazići prepreke u vidu predrasuda, te stvoriti pozitivnu inkluzivnu klimu”, pojašnjava Sanela Krdžić Osmić, zaposlenica centra.

„Ovo je drugi mural inkluzije u Tuzlanskom kantonu. Proteklog mjeseca je Frenkie sa djecom ukrasio zid Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima“ izjavio je  Mirco Gigliotti menadžer projekta Inkluzija za sve.

U Bosni i Hercegovini djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom i njihovi roditelji i dalje se suočavaju s brojnim preprekama kada je u pitanju pravo na obrazovanje. Iako se sistemski proces inkluzije djece s poteškoćama u Bosni i Hercegovini provodi od 2012. godine, situacija na terenu je neujednačena. Po procjenama, u Tuzlanskom kantonu živi oko 7500 djece s poteškoćama i/ili invaliditetom koja su u različitoj mjeri i na različite načine uključena u procese školovanja. Po posljednjim zvaničnim podacima iz 2008. godine, tek tristotinjak ih je pohađalo redovnu nastavu. 

Vijesti

Dnevni bilten o broju zaraženih u TK

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu evidentirana su 42 nova slučaja zaraze korona virusom, od testiranih 395 uzoraka. Najviše novozaraženih je u Lukavcu –...

U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta....

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave