11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Iz Federalnog ministarstva zdravstva : Mjere nisu suspendovane, ostaju na snazi

Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da su prekršena prava na “privatni život” i slobodu kretanja, mnogi građani su shvatili kao ukidanje mjere o obaveznom nošenju zaštitnih maski, kao i ograničavanju kretanja na teritoriji Federacije.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva za “Avaz” su rekli da odluke ostaju na snazi, odnosno da mjere nisu suspendirane, ali i da će biti ispoštovane odluke Ustavnog suda.

Podsjetimo da je Ustavni sud odbio kao neosnovanu apelaciju da se ukinu ove naredbe Kriznog štaba FBiH. Zaključio je da bi se ukidanje naredbi, a s obzirom na nesumnjiv javni interes za uvođenje neophodnih mjera zaštite stanovništva od pandemije, mogle nastati negativne posljedice prije nego što zakonodavna i najviša izvršna vlast preduzme mjere u okviru svojih ovlaštenja i obaveza.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravlja ranije je donio odluke u kojima se naređuje obavezno nošenje zaštitih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru uz poštivanje fizičke distance. Također, donesena je i naredba kojom se ograničava kretanje građana u noćnim satima, od 23 do pet sati. 

Ustavni sud je naveo da mjere koje javna vlast poduzima ne odstupaju od mjera koje se poduzimaju i u nizu drugih država i koje preporučuje i Svjetska zdravstvena organizacija, te da su one donesene od struke, pa se Ustavni sud ne smatra nadležnim niti pozvanim da te mjere cijeni sa stručnog medicinskog aspekta. 

– Mjere kojima se zadire u osnovna ljudska prava i to u ovako masovnom obimu u odnosu na cjelokupno stanovništvo, moraju biti i proporcionalne cilju kojem se teži, što podrazumijeva njihovu primjenu nakon podrobne analize i zaključka, te analize da druge blaže mjere ne bi vodile javnom cilju i moraju biti pod stalnim preispitivanjem kako ne bi trajale duže od neophodnog – navedeno je u odluci Ustavnog suda.

(Avaz)

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe