Izvozni potencijal Bosne i Hercegovine 72 posto orijentiran prema EU

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH), u saradnji s Hrvatskom privrednom komorom, u petak je u Mostaru organizirala ekonomski forum “Ulazak Republike Hrvatske u EU, odraz na razvoj privredne – pozitivna iskustva primjenjiva u BiH”.

Cilj skupa bio je upoznavanje s trenutnim stanjem u BiH, pronalazak rješenja za postojeće poteškoće, odnosno prepreke unaprjeđenju poslovanja i razvoju privrede, vanjskotrgovinska razmjena BiH te pozitivne prakse u Hrvatskoj primjenjive na bh. ekonomiju.

Predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković izjavio je novinarima nakon skupa kako Bosna i Hercegovina bilježi blagi oporavak te podsjetio kako je izvozni potencijal Bosne i Hercegovine 72 posto orijentiran prema Europskoj uniji.

“U vrijeme pandemije Bosna i Hercegovina je imala pad izvoza 25 posto i pad uvoza 28 posto, dok je on danas minus 11 posto u izvozu i minus 14 posto u uvozu. Dakle, mi sada bilježimo već neke pozitivne pomake zahvaljujući upornosti privrednika u BiH, njihovom vlastitom kapitaliziranju i investiranju”, istaknuo je.

Po njegovim riječima, situacija u zemlji još nije takva da bi se mogle povećavati plaće, ali kako postoji nada će određeni jamstveni fondovi pomoći.

Predsjednik HGK Luka Burilović kazao je kako je Bosna i Hercegovina od zemalja izvan EU za Republiku Hrvatsku prvi i možda najvažniji vanjskotrgovinski partner.

“Za našu zemlju to je strateški važno, kao i sam ulazak BiH u Europsku uniju, što je hrvatski strateški cilj i interes”, kazao je novinarima Burilović.

Podsjetio je kako je sam proces hrvatskih pregovora bio dug i mukotrpan, ali da se višestruko isplatio i da su benefiti višestruki. Stoga je, dodao je, u interesu BiH da se pristupni proces što prije završi i da BiH postane dio elitne asocijacije – Europske unije, piše Akta.ba

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave