Još se ne zna kojom će se vakcinom protiv koronavirusa cijepiti građani BiH

Prve doze vakcina protiv Covid-19 u Bosnu i Hercegovinu trebalo bi da stignu u prvom kvartalu naredne godine. Vlasti u Bosni i Hecegovini, ali i medicinski radnici još nemaju informaciju, vakcinu kojeg proizvođača će dobiti naša država. Bilo koja vakcina da dođe, njena upotreba neće biti moguća bez provjera i saglasnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

“Premalo i prekasno” – ovim riječima infektolog Ednan Drljević komentariše nabavku milion i 230 hiljada doza vakcina protiv Covid-19. Prema njegovim riječima, ove doze će biti dovoljne da se vakciniše između 15 i 20 posto populacije u Bosni i Hercegovini.

Ednan Drljević, infektolog – “Ja apelujem i na druge nivoe vlasti jer ovo je bila nabavka Ministarstva civilnih poslova, ja apelujem i na Federalno ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zdravstva RS-a ali i na kantonalna ministarstva da nabave dodatne doze vakcina tako da bi tih vakcina bilo što više, odnosno da bi se približili na tih 50 posto, kako je to u većini država Evropske unije.”

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine kažu da bi prve doze vakcine trebale stići krajem marka naredne godine. Međutim, ono što je nepoznanica, kako za vlasti u Bosni i Hercegovini tako i za nadležne medicinske ustanove, je od kojeg proizvođača ćemo dobiti vakcinu.

Trenutno postoji nekoliko vakcina koje su u primjeni ili u posljednjim fazama ispitivanja. Američke Fajzer i Moderna, Britanska AstraZeneka, kineske, ali i ruski Sputnjik V. Ruska vakcina već je stigla u Srbiju i započeta je analiza u nadležnim ustanovama ove zemlje. Kada prve doze vakcina dođu u našu zeml,ju prije stavljanja u upotrebu morat će proći analizu i imati saglasnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Vijesti

u TK interes za vakcinaciju ispod očekivanog

Do danas se za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona putem online platforme (https://vakcine-tk.ezoblak.net/) prijavilo oko 10.000 osoba, što je znatno ispod očekivanog, rečeno je...

Prekidi u isporuci električne energije

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži doći će do prekida u snadbijevanju električnom energijom: Dana 11.05.2021. godine (utorak) na području: 1.Grada Srebrenika u dijelu naselja Ćehaje u...

U Bosni i Hercegovini 101 novozaražena osoba, prijavljeno 28 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 101 novozaražena osoba koronavirusom od 1.599 obrađenih testova, a prijavljeno je 28 preminulih koji...

Stay Connected

21,934FansLike
2,756FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave