16.1 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Korupcija glavni kamen spoticanja na putu ka samoodrživosti BiH

Sveprisutna korupcija u Bosni i Hercegovini dovodi do svojevrsne institucionalne paralize, a ključni problemi u tom pogledu i nadalje se vežu za proces javnih nabavki i neodrživo stanje u pravosuđu, koje se nalazi pod političkom kontrolom, te za odsustvo adekvatnog zakonskog okvira u skladu s 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Istaknuto je to danas u Sarajevu na otvaranju konferencije “20 godina poslije, zapadni Balkan i BiH – da li je korupcija pobijedila?”, koju je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, a uz finansijsku podršku Švedske razvojne agencije (SIDA) organizirao Transparency International u BiH (TIBiH).

Kako je u izjavi uoči održavanja skupa naglasio predsjedavajući Upravnog odbora TIBiH Srđan Blagovčanin, Parlamentarna skupština BiH i drugi parlamenti u BiH, nažalost, ne iskazuju spremnost da se na odgovarajući način uhvate u koštac s problemom korupcije, odnosno da donesu konkretna zakonska rješenja, a što se, prije svega, odnosi na Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o finansiranju političkih partija i novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.

Rješenje ne dolazi preko noći

Ocijenio je, istovremeno, da je korupcija kompleksno pitanje i da rješenja nema preko noći, te da je potreban pritisak na nosioce vlasti, uključujući i insistiranje na provođenju odgovarajućih reformi, kao i podršku međunarodne zajednice.

– Borba protiv korupcije je pitanje svih pitanja u BiH, Bez napretka u borbi protiv korupcije zasigurno nije moguće riješiti nijedan drugi problem u zemlji – poručio je Blagovčanin.

Vijesti

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Za opremanje policije Vlada TK izdvaja 300 hiljada KM

U skladu sa ranije utvrđenim Programom rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za 2021.godinu Vlada TK odobrila je 300.009,00...

Skupština TK: Usvojena odluka kojom se pruža zaštita bivšim borcima ARBiH

Na održanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u trećoj tački dnevnog reda usvojen je zaključak kojim se ovo zakonodavno tijelo obavezalo da će izdvojiti pet posto...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe