15.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Krediti EBRD-a i EU za mala i srednja preduzeća u BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) provode projekt “Program za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH”, a godinu dana nakon projekta osigurano je 16,23 miliona eura kredita EBRD-a malim i srednjim preduzećima.

Također, učesnici projekta mogu očekivati ​​više od dva miliona eura bespovratnih sredstava Evropske unije.

EBRD tim projektom osigurava ukupno 26 miliona eura lokalnim malim i srednjim preduzećima. Preduzeća koja se prijavljuju za kredite, također, mogu iskoristiti tehničku pomoć u pripremi projekata, kao i  poticaj od 15 posto, a koje finansira Evropska unija.

“Program za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” razvijen je posebno kako bi pomogao malim i srednjim preduzećima u privatnom vlasništvu da ispune EU propise i razumiju povezane zahtjeve za poboljšanje njihovih proizvoda i procesa.

Trenutna podrška EBRD-a i EU osmišljena je u smjeru povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na lokalnim, regionalnim i EU tržištima kroz usklađivanje sa EU direktivama i standardima u oblastima zaštite na radu, zaštite životne sredine i sigurnosti i kvaliteta proizvoda.

Kroz kreditnu liniju EBRD-a do danas je finansirano čak 85 projekata ukupne vrijednosti 16,23 miliona eura, od kojih je 56 već implementirano i odobreno, dok je 29 projekata u procesu odobravanja. Finansirani projekti su iz oblasti proizvodnje (50 projekata), maloprodaje i usluga (11 projekata), hrane i pića (devet projekata), transporta (sedam projekata), medicinskog sektora (četiri projekta), građevinarstva (dva projekta) te poljoprivrede i poljoprivredne industrije (dva projekta), saopćeno je iz EBRD-a.

(RTV Slon)

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe