15.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Lockdown u Njemačkoj najvjerovatnije i početkom naredne godine

Malo je vjerovatno da će Njemačka ukinuti svoj lockdown radi sprečavanja širenja koronavirusa do početka naredne godine, izjavila je savjetnica kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak, nagovještavajući da će se najveća evropska ekonomija morati suočavati s paralizirajućim ograničenjima i u kasnim zimskim mjesecima kako bi suzbila trend širenja zaraza od COVID-19 koji blaže mjere uvedene u prošlom mjesecu nisu uspjele obuzdati.

– Sveobuhvatno ublažavanje krajnje je malo vjerovatno. Januar i februar uvijek su teški mjeseci kada je riječ o zarazama respiratornog trakta – izjavila je Helge Braun, šefica osoblja kancelarke Merkel.

Na osnovu strožijih pravila, samo će prodavnice od suštinskog značaja kao što su supermarketi i apoteke, kao i banke, biti otvoreni od 16. decembra. Frizeraji, saloni ljepote i oni za tetoviranje morat će se zatvoriti.

Institut za zarazne bolesti Robert Koch (RKI) u ponedjeljak je izvijestio o više od 16.000 novozaraženih i 188 preminulih, što predstavlja skoro polovinu dnevnih slučajeva prijavljenih krajem prošle sedjice. Pad broja zaraženih mogao bi se, međutim, vezati s činjenicom da se manje testiranja obavlja i manje podataka se proslijedi RKI tokom vikenda.

Ministar ekonomije Peter Altmaier izjavio je da je odluka da se zatvore brojni aspekti društvenog i ekonomskog života neophodna kako bi se pandemija stavila pod kontrolu i spriječila recesija u narednoj godini.

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe