Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: Još uvijek prisutne predrasude i diskriminacija

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra, ističu da i dalje postoje razlike i diskriminacija osoba s invaliditetom, te da je njihov položaj dodatno zakompliciran pandemijom koronavirusa.

Nažalost, još uvijek postoje problemi u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, poput arhitektonskih barijera, nepristupačnosti javnog prijevoza i što značajno komplikuje druga prava.

Ombudsmani pozivaju nadležne vlasti da donesu sistemska rješenja koja će osigurati dostupnost usluga osobama sa invaliditetom u različitim situacijama i da slijede smjernice SZO ili međunarodnih organizacija osoba sa invaliditetom.

Ombudsmani također ukazuju na veliki nedostatak informacija i komunikacije za osobe sa sluhom, oštećenjima vida, intelektualnim ili fizičkim invaliditetom, pa su im iz tog razloga uskraćene ključne informacije o prevenciji i pomoći za virus COVID 19.

Također je od posebne zabrinutosti da objekti namijenjeni karanteni ili transportu u vezi s COVID 19 nisu pogodni za osobe s invaliditetom.

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine ističu da ostvarivanje prava zagarantovanih Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom, koju je ratifikovala Bosna i Hercegovina, podrazumijeva obavezu države da učini sve da olakša život osoba s invaliditetom i omogući puno učešće u svim aspektima života, rada i inkluzije.

Imajući u vidu sve navedeno, ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozivaju sve nadležne organe u Bosni i Hercegovini da se potrude i poduzmu konkretne mjere koje će omogućiti jednak tretman osoba sa invaliditetom bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,765FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave