18.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Migranti pokušali blokirati magistralnu cestu kod Bihaća

Migranti koji su jučer napustili kamp Lipa kod Bihaća nakon paljenja šatora protekle noći pokušali su blokirati magistrlani put M-5 zbog čega je morala reagovati bihaćka policija.

Bihać, BiH – 25. oktobar 2019:Grad Bihać je pod velikim pritiskom zbog velikog priliva migranata, koji već dvije godine dolaze u ovaj grad, različitim prevoznim sredstvima, pokušavajući doći do susjedne Hrvatske, a nakon toga i nekih drugih evropskih zemalja.Svaki prihvatni centar na području Bihaća je pun, a migranata ima jako puno i u ilegalnim privatnim smještajima. Svakodnevno se mogu vidjeti na ulicama, po parkovima, kafićima, u prodavnicima ili na gradskom trgu. Građani Bihaća kažu da je jedan od najvećih problema smeće koje ostavljaju iza sebe i to što u velikom broju borave na gradskim ulicama. ( Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )

Ale Šiljdedić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, za Klix.ba je kazao da su migranti pokušali blokirati magistralni put M-5 prema Bihaću te da manje grupe silaze u Bihać.

“Naši pripadnici su izašli samo kako bi izvršili deblokadu magistralne ceste, a većih problema oko Lipe nije bilo. Migrante iz kampa Lipa nemoguće je zadržati na toj teritoriji jer se radi o livadama, gdje bi i vojska teško mogla držati sve pod kontrolom, pa u malim grupama ili pojedinačno se spuštaju prema gradu obilaznim putevima”, kazao je Šiljdedić.

Naglasio je da MUP USK u protekle tri godine u ovom periodu ima slične probleme, ali da im je glavni cilj sigurnost građana.

“Odgovorit ćemo onako kako smo radili i u protekle tri godine što se tiče sigurnosti građana, a humanitarni aspekt ćemo ostaviti nadležnima. Slične situacije smo imali i proteklih godina, imamo više posla jer će nerješavanje smještaja dovesti i do sigurnosnog problema i to je dio posla koji ćemo raditi koliko je u našoj moći”, dodao je Šiljdedić.

Mještani Bihaća i sinoć su se okupili pred migrantskim centrom Bira gdje su protestvovali s jasnim porukama da n žele još više migranatana u centru grada.

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe