11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

“Novo normalno” i sve lošije mentalno zdravlje građana

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja! Na žalost, poremećaji mentalnog zdravlja su u stalnom porastu u cijelom svijetu. Situacija je posebno alarmantna u zemljama kao što je BiH: zemlja u kojoj je evidentna ekonomska stagnacija, stalne nacionalne i političke tenzije, porast korupcije, nepotizma, nezaposlenosti i siromaštva… Osjećaj bespomoćnosti i akumulirana frustracija ostavlja značajne posljedice na mentalno zdravlje građana BiH.

A unutar četiri zida…?

Unutar četiri zida svake porodice narušeno mentalno zdravlje njenih članova postaje više vidljivo a uticaji i posljedice snažnije. “Novo normalno” što se odnosi, u stvari na zabrane kretanja, izolaciju, fizičku distancu, online školovanje, rad od kuće i sl., dodatna su opterećenje za ionako već ugrožene i narušene odnose među članovima svake porodice. Posljedice ovoga primjetne su u povećanju konflikata, razvoda, porodičnog nasilja, samoubistava i ubistava…

Porodično / psihološko savjetovalište Udruženja Amica Educa, već 25 godina kontinuirano pruža usluge psihoterapije i savjetovanja pojedincima i porodicama u svrhu podrške u prevladavanju kriznih situacija, poboljšanja mentalnog zdravlja pojedinaca i njihovog funkcioniranja u porodici i društvu.

Svjesni da je potreba za ovakvom vrstom podrške u stalnom porastu, odlučili smo se unaprijediti postojeći Protokol porodičnog / psihološkog savjetovališta kojim su definirani svi postupci u pružanju usluga a posebno oni koji se odnose na porodično nasilje, suicidalnost te druge pojave koje traže urgentnu pomoć i podršku.” – navode nam iz Udruženja.

Saradnja sa institucijama poboljšava kvalitet usluga

Važnost multisektorske i partnerske saradnje nije izostala. Stručnjaci Centra za mentalno zdravlje, Centra za socijalni rad i Psihijatrijske klinike u Tuzli učestvovali su u izradi ovog protokola kako bi korisnici/ce Porodičnog / psihološkog savjetovališta dobili što bržu, kvalitetniju i sveobuhvatniju pomoć.

Cijeli proces izrade novog protokola podržan je od strane CARE International u BiH i CARE Češće Republike a u okviru projekta “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje organizacija civilnog društva u BiH”.

Pomoć je tu, nadohvat ruke!

Mi smo svi jako izloženi stresu a na njega niko nije imun. Izgubiti mentalnu ravnotežu tako je lako u ovim vremenima. Stoga, ne smijemo više dopustiti da su poteškoće našeg psihološkog zdravlja i dalje tabu. Razgovarati otvoreno o tome i potražiti stručnu pomoć jedini je način kako se kasnije ne bi nosili sa još većim posljedicama.

Mi postojimo i radimo kako bi pomogli onima koji su u krizi. Njihovo je samo da naprave prvi korak: da okrenu broj telefona, jave nam se preko društvenih mreža ili dođu u naše Udruženje.“ – kažu iz ovog Udruženja.

Sve informacije kako se obratiti Udruženju možete naći na njihovoj web stranici www.amicaeduca.ba

RTVTK

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe