11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Optužnica za zločin u Foči

Optuženi se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče, 1992. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

1.    Novović Spomenka, rođenog 1966. godine u Foči
2.    Pjano Borislava, rođenog 1968. godine u Foči, uposlen kao policijski djelatnik MUP-a RS Foča

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih jedinica, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, vršili progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi Novović, tereti se da je osobno, uporabom hladnog oružja, ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti, starije životne dobi, rođenih oko 1932. godine i starijih, nakon čega je kuću sa leševima ubijenih civila zapalio, kao i da je sudjelovao nakon toga u ubojstvu jednog civila starije životne dobi, te nečovječnom postupanju prema dvije starije osobe bošnjačke nacionalnosti. Zločini su počinjeni u mjestima Dragočava, Pošajatovići i Šube, u općini Foča, u ljeto 1992. godine.

Optuženi Pjano tereti se da je  u mjestu Potpeće u ljeto 1992. godine, sudjelovao u zarobljavanju i nezakonitom zatočenju skupine od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je 11 osoba izvedeno iz kuće, a optuženi Pjano, zajedno sa drugim osobama, osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, sudjelovao u ubojstvu 6 osoba bošnjačke nacionalnosti koji su ostali u kući, nakon čega su počinitelji zločina u kuću ubacili bombu a zatim kuću zapalili, zajedno sa leševima ubijenih civila.

Skupinu od 11 civila, su zajedno sa još dva civila, počinitelji su transportirali kamionom i odveli u zatočenje na području Foče, te su nakon toga protjerani na područje Trnova.

Također, optuženi Pjano tereti se da je, u mjesecu kolovozu / augustu 1992. godine,  uz prijetnju oružjem, opljačkao ženu bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu obiteljskog zlatnog nakita, kao i da je nečovječno postupao prema jednom zarobljenom civilu bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužnice, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 54 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Vijesti

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Albanija izglasala prvu vladu kojom dominiraju žene: Evo ko su nove ministrice

Nakon održanih izbora krajem aprila i pobjede Socijalističke partije na čelu s Edijem Ramom, uslijedilo je nekoliko mjeseci sastavljanja Vlade. Priča je završila uspostavom i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe