22.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Posao rudara je među najrizičnijim, ali uprkos tome, primjetan je nesrazmjer težine posla i zarade. Sretno, rudari.

Danas se u Bosni i Hercegovini obilježava Dan rudara, ljudi koji svoj radni vijek provedu pod zemljom, nerijetko u nesigurnim uslovima.

U ukupno 20 rudnika u Bosni i Hercegovini rudari svakodnevno zarađuju “hljeb sa sedam kora”. Bilo da su u pitanju površinski kopovi ili jame, nerijetko rade u neizivjesnim uslovima i izloženi velikom riziku.

Iako nove tehnologije donose modernizaciju procesa rada, rudarski posao i dalje je izuzetno težak i zahtjevan. Dok rudari koji provode radni dan ispod zemlje strahuju za goli život, u ništa boljoj situaciji nisu ni radnici na površinskim kopovima.

Posao rudara je među najrizičnijim, ali uprkos tome, primjetan je nesrazmjer težine posla i zarade.

Osim obezbjeđenja energetske nezavisnosti, rudnici i rudari su žile kucavice lokalnih zajednica u kojima djeluju.

Tuzla obilježava Dan rudara

Tuzla danas obilježava ovaj dan na poseban način. Naime, prije 100 godina u ovom gradu je započela Husinska buna kada su se rudari oštro pobunili protiv smanjivanja dnevnica.

I danas rudari podsjećaju na socijalnu nepravdu, niska primanja i teške uslove u kojima rade.

SSSBiH: Položaj svih građana oslikava se u položaju rudara

“Oličenje i položaj građana u našoj zemlji ili u drugim zemljama se oslikava u položaju rudara i zato je važno da se načine dodatni napori da se položaj rudara popravi, da im se osiguraju kvalitetni i sigurni uslovi rada, plate koje odgovaraju ozbiljnosti posla kojim se bave i koje će njima i njihovim porodicama osigurati dostojanstven život”, istakao je Šatorović.

Poručio je da je neophodno nastaviti proces modernizacije i humanizacije u rudnicima uglja, te da država osigura investicione projekte koji će obezbijediti adekvatnu opremu za izvođenje rudarskih radova.

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe