15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Projekt zapošljavanja mladih i žena u drvnoj industriji

Četrdeset polaznika uspješno je završilo teoretsku obuku u okviru projekta „Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u drvnoj industriji“ koji implementira Udruženje poslodavaca FBiH (UPFBiH) u okviru USAID WHAM projekta.

Tokom teoretske, online nastave, održane u novembru, polaznici su imali priliku naučiti o svojstvima, izboru i upotrebi drvnih i nedrvnih materijala, kao i upoznati se sa osnovnim načelima uređenja interijera, mjera zaštite na radu i zaštite okoliša, te primjene postojećih ručnih i mehaničkih aparata i alata za drvnu proizvodnju i obradu.

Po završetku teoretske nastave, polaznici su nastavili sa praktičnom obukom u kompanijama WoodTeam d.o.o. Ilijaš, Fen d.o.o. Lukavac i Nobil d.o.o. Nova Bila. Jedan broj polaznika će usvojiti određena znanja i vještine u procesima proizvodnje u drvnoj industriji, te će biti osposobljeni za presvlačenja namještaja platnom, tapeciranje sjedišta, te ukrašavanje prostora posebnim tkaninama, sagovima, itd., a drugi će biti osposobljeni da vladaju postupcima savremenih tehnologija pri obradi drveta. Naučit će osnovne principe izbora pribora, alata i mašina za određene operacije, ovladati vještinama pripreme, krojenja i obrađivanja materijala od drveta, te da konstruišu i izrađuju različite vrste namještaja i građevinske stolarije.

Projekat se u cijelosti završava krajem februara 2021. godine, a cilj mu je osigurati zaposlenje kod poznatog poslodavca za minimalno 90 posto sudionika od kojih se očekuje da uspješno završe tromjesečni proces obuke.

Udruženje poslodavaca FBiH i u narednom periodu planira kontinuiranu pripremu i održavanje različitih aktivnosti na osposobljavanju za zapošljavanje, uglavnom mladih i žena, u raznim oblastima privređivanja, a kako bi se uticalo na povećanje produktivnog zapošljavanja.

UPFBiH je u saopćenju pozvalo poslodavce koji imaju kapacitete i tehničke uslove, da u narednim aktivnostima Udruženja u ovoj oblasti aktivno učestvuju i omoguće stručno osposobljavanje u njihovim kompanijama, te na taj način daju priliku nezaposlenim osobama.

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,957FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe