Rezultati izbora u Mostaru na osnovu projekcije posmatrača

0

Izbori u Mostaru su završeni, a projekcije rezultata prvi donose posmatrači političkih stranaka. Njihove projekcije govore da će najviše vijećnika imati HDZ i Koalicija za Mostar. Ukupno bi u Gradskom vijeću, prema njihovom praćenju i analizi do sada izbrojanih glasova, trebalo da bude od 13 do 15 HDZ-ovih vijećnika, 10-12 bi dobila Koalicija za Mostar, a od pet do sedam BH Blok. Pored njih, u Vijeće bi još s jednim mandatom trebalo da uđe Koalicija “Ostajte ovdje”.

U Vijeće Grada Mostara ulazi 35 vijećnika od čega se 22 biraju sa šest gradskih područja, a 13 sa Centralne gradske liste. Računicu dodatno komplikuje činjenica da jedan konstitutivni narod ne smije imati manje od četiri vijećnika, ni više od pet, dok bar jedan mora biti iz reda ostalih.

Centralna izborna komisija je sinoć objavila prve preliminarne rezultate za Centralnu gradsku listu, prema kojima je najviše glasova (do tog trenutka) osvojio HDZ.

Projekcije posmatrača pokazuju slično. U Gradsko vijeće bi sa Centralne gradske liste trebalo da uđe po 4-5 HDZ-ovih i predstavnika Koalicije za Mostar. BH Blok je osvojio dva vijećnićka mjesta, a “srpska lista” jednog.Sa šest gradskih područja dolazi još 22 vijećnika, a Jugozapad daje njih sedam, Stari Grad šest, Zapad četiri, a Jug, Jugoistok i Sjever po dva.

Prema praćenju posmatrača iz gradskog područja Sjever dolaze dva vijećnika Koalicije za Mostar. Iz Starog grada 2-3 njihova vijećnika, dva iz BH Bloka i PMP jedan ili nijedan vijećnik. Sa područja Jugozapad HDZ dobija pet vijećnika, a BH Blok i Hrvatska republikanska stranka (HRS) po jednog. Na Zapadu će dva-tri vijećnika pripasti HDZ-u, jedan HRS-u i jedan ili nijedan vijećnik BH Bloku. Na Jugu HDZ osvaja dva vijećnika, a na jugoistoku SDA.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime