15.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

SIPA pretresa više lokacija u FBiH, jedan od osumnjičenih i Zijad Blekić

Foto: Ilustracija

Nakon višemjesečne istrage i po nalogu Tužilaštva KS, pripadnici SIPA-e su rano jutros započeli realizaciju akcije kodnog naziva ‘Profit’. U toku su pretresu na više lokacija zbog krivičnih djela organizirani kriminal i pranje novca. Pod istragom Tužilaštva u ovom predmetu je 18 osoba.

Osumnjičeni se terete da su kao organizirana grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Također sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira te višemilionskim transakcijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM.

U toku su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona  Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima  iz člana 251. „Prevara u privrednom poslvanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona.

Po okončanju akcije i svih aktivnosti na terenu, bit će poznato više informacija. Jedan od osumnjičenih je i Zijad Blekić, kontorverzni biznismen iz Sarajeva.

federalna.ba

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe