SIPA pretresa više lokacija u FBiH, jedan od osumnjičenih i Zijad Blekić

0
Foto: Ilustracija

Nakon višemjesečne istrage i po nalogu Tužilaštva KS, pripadnici SIPA-e su rano jutros započeli realizaciju akcije kodnog naziva ‘Profit’. U toku su pretresu na više lokacija zbog krivičnih djela organizirani kriminal i pranje novca. Pod istragom Tužilaštva u ovom predmetu je 18 osoba.

Osumnjičeni se terete da su kao organizirana grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Također sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira te višemilionskim transakcijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM.

U toku su pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku koje koriste 16 fizičkih i devet pravnih lica zbog postojanja osnova sumnje da su lica osumnjičena u ovom predmetu počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona  Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima  iz člana 251. „Prevara u privrednom poslvanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona.

Po okončanju akcije i svih aktivnosti na terenu, bit će poznato više informacija. Jedan od osumnjičenih je i Zijad Blekić, kontorverzni biznismen iz Sarajeva.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime