11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Tegeltija izvijestio članove VSTV-a BiH o podnošenju neopozive ostavke

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija danas je na sjednici tog regulatornog tijela u Sarajevu obavijestio njegove članove da podnosi ostavku na tu funkciju, kao i na članstvo u toj instituciji, te da je njegova odluka u vezi s tim konačna i nepromjenjiva.

Odluku o ostavci, koju je donio shodno jednom od zaključaka vanredne sjednice VSTV-a od 3. decembra na kojoj je većina članova Vijeća zatražila njegovo odstupanje s pozicije, najavio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci 10. decembra.

Obraćajući se tim povodom članovima aktuelnog saziva VSTV-a, Tegeltija je kazao kako neće ponavljati stavove iznesene na spomenutoj pres-konferenciji, a kada je govorio o navodnoj ugroženosti njegove sigurnosti, nezakonitim paraobavještajnim aktivnostima i pritiscima kojima je izložen, te pokušajima njegove diskreditacije i dehumanizacije.

Podsjećanja radi, on je tada odbacio umiješanost u bilo kakve koruptivne radnje, aludirajući na dva slučaja, u javnosti nazvana – aferama “Potkivanje” i “Potkivanje 2”.

Na početku obraćanja članovima Vijeća Tegeltija je upozorio na tehnička pitanja i zakonske odredbe koje se tiču instituta ostavke, posebno u pogledu mandata potpredsjednika VSTV-a, koji je vezan za mandat predsjednika, a u kontekstu omogućavanja nastavka rada i funkcioniranja VSTV-a BiH u punom kapacitetu.

Izvijestio je o tome da je njegova ostavka pripremljena u kancelariji, te zamolio da ga se obavijesti o tome kada ostavku u pisanoj formi treba predati Sekretarijatu VSTV-a, s obzirom na potrebu stvaranja uvjeta za nastavak funkcioniranja tog regulatornog tijela u smislu popune upražnjenih pozicija, zakazivanja sjednica i drugih tehničkih pitanja definiranih Zakonom o VSTV-u BiH (član 6. stav 4.) i Poslovnikom.

Referirajući se na odluku o ostavci, Tegeltija je istaknuo kako bez dvojbe ostaje na tom stanovištu te da ga ništa što se dešavalo u međuvremenu nije razuvjerilo na tom planu.

– Odlazim iz ove institucije s dva osjećaja, jedan je osjećaj nezadovoljstva zbog društva u kojem živimo i zbog pravnog sistema u kojem živimo, a drugi osjećaj je osjećaj svojevrsnog zadovoljstva što je na površinu isplivalo ono o čemu sam pričao i što su mnogi smatrali nekom odbrambenom taktikom koju ja imam ili teorijom zavjere – kazao je, između ostalog, Tegeltija.

Dodao je kako je u međuvremenu Tužiteljstvu BiH predao prijavu u vezi s navodnim nezakonitim prisluškivanjem.

Tegeltija je u nastavku konstatirao kako je u posljednje vrijeme izašao izvan okvira suzdržanosti koju treba da ima predsjednik VSTV-a, izražavajući žaljenje zbog toga.

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe