11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Tužilaštvo BiH potvrdilo: Uhapšeni pripadnici TO Armije BiH

Po nalogu Tužilaštva BiH slobode je  lišeno sedam osoba osumnjičenih za ratni zločin na području Zvornika.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode terete se za ratni zločin počinjen prilikom napada na sela na području opštine Zvornik, u periodu od 8. oktobra 1992. godine do 6. jula 1994. godine, kao i zločin nad ratnim zarobljenicima, kada je ubijeno 20 žrtava srpske nacionalnosti.

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su locirali, u saradnji sa MUP-om TK i MUP-om RS-a, identifikovali i lišili slobode osumnjičene:

– Muminović Šemsudina (1962), Galjić Džema (1963), Ahmetović Ćamila (1965), Omerović Rasima (1968), Alić Asima (1959), Mujić Fadila (1948) i Memić Ismeta (1970).

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, kao pripadnici TO i Armije BiH, učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, sudjelovali u ubistvima, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola (mučenju), te povredama fizičkog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu.

Počinjeni zločini prilikom napada na sela, kao i zločini nad ratnim zarobljenicima, rezultirali su ubistvima oko 20 osoba srpske nacionalnosti.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe