Tuzla: Zajedničko obilježavanje 100 godina Husinske bune i Dana rudara

0

Danas je u Gradskoj uprava Tuzla održan sastanak u povodu obilježavanja 100 godina Husinske bune i Dana rudara.

Sastanku su, pored gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, prisustvovali Senaid Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli i Kemal Gutić, dekan Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta Tuzla i Rejhana Dervišević profesorica Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla.

Na sastanku je dogovoren zajednički program obilježavanja, koji će biti organizovan u nedjelju, 20.12. i ponedjeljak, 21.12.2020. godine.

U svom obraćanju prisutnima, gradonačelnik Jasmin Imamović je izrazio veliko zadovoljstvo zbog zajedničkog obilježavanja ovog veličanstvenog jubileja, 100 godina Husinske bune i istakao da Husinska buna predstavlja jedinstven simbol radničkog otpora i borbe za ljudska prava, kao  i prvu pobunu protiv diktature tadašnjeg režima u istoriji bivše Jugoslavije, na što je Tuzla veoma ponosna. Gradonačelnik je podsjetio da je u tadašnjem Radničkom domu u Kreki, a sadašnjem društvenom domu u Kreki, u decembru 1920. godine, sindikat rudara donio odluku o stupanju u Generalni štrajk rudara Bosne i Hercegovine, u istoriji poznat kao Husinska buna.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, Sinan Husić,  i predsjednik Sindikalne organizacije Rudnici uglja „Kreka“ u Tuzli, Zuhdija Tokić izrazili su zadovoljostvo što je Grad Tuzla uzeo učešće u obilježavanju 100 godina Husinske bune i Dana rudara  i nadu da će naredne godine ovaj praznik rudari i građani Tuzle dočekati u povoljnijem ambijentu. “Naši komorati , prije 100 godina su zaslužili da ih slijedimo I da se borimo za bolje i humanije uslove rada rudara, za poštovanje kolektivnog i granskog ugovora”, istakli su predstavnici sindikata rudnika.

Dekan Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta Tuzla, gospodin Kemal Gutić, rekao je da će se obilježavanju 100 godina Husinske bune i 21. decembra – Dana rudara, nizom aktivnosti pridružiti i Rudarsko – geološko – građevinski fakultet Tuzla, koji na taj datum obilježava i 60 godina svog postojanja.

Utvrđeni Program obilježavanja 100 godina Husinske bune i Dana rudara će se odvijati uz strogo poštovanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera zaštite od epidemije koronavirusa – saopšteno je iz Grada Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime