18.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

U subotu prve doze vakcine u Hrvatskoj

Direktor Agencije za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske (HALMED) Siniša Tomić je najavio da će prve doze vakcine protiv COVID-19 u Hrvatsku stići u subotu, 26. desembra, a potom će sljedeća tri dana biti provedena prva vakcinacija.

Evropska agencija za lijekova (EMA), odnosno njena Komisija za humane lijekove, u ponedjeljak će odlučivati o odobrenju prve vakcine protiv COVID-19 u Evropskoj uniji – vakcine koju su proizveli američka kompanija Pfizer i njemačka BioNTech.

Dolazak te vakcine u Hrvatsku predviđen je 26. decembra, a potom trodnevna kampanja vakcinacije, kao i u drugim članicama EU – 27, 28. i 29. decembra.

Za plan vakcinacije nadležan je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

“Prve doze bit će u inicijalnim količinama i onda će dolaziti nove doze”, rekao je novinarima Tomić, nakon što je u nedjelju videovezom održan redovni sastanak premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Stožera civilne zaštite, HZJZ-a i HALMED-a, prenosi Hina.

Odobrenje važi za sve članice EU-a

Objasnio je da, nakon EMA-inog odobrenja, slijedi odobrenje Evropske komisije, koje će vrijediti za sve države članice EU-a, pa tako i Hrvatsku, a nakon odobrenja EK-a bit će objavljene sve detaljne informacije o lijeku.

Najprije će biti objavljene na engleskom jeziku, a u srijedu se očekuje i na jezicima svih članica EU-a.

Sadržavat će upute za pacijenta, sažetak opisa sastava lijeka za zdravstvene radnike te završni izviještaj o ocjeni lijeka, rekao je Tomić.

“To će biti dostupno i u bazi lijekova, kao i na linku EK-a, i sadržavat će sve podatke, sve spoznaje, uključujući sve nuspojave, kontraindikacije, indikacije i sve što, uobičajeno, prati svaki lijek”, kazao je te pojasnio da se iz tih informacija onda “derivira uputa o lijeku, koja je pisana jezikom prilagođenim pacijentu i sadržavat će sve nužne upute”.

U informacijama o proizvodu bit će navedene sve do sada zabilježene nuspojave, odnosno ko ga eventualno, zbog njih, neće smjeti primiti.

IZVOR : AGENCIJE

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe