11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

UPFBiH: Potrebno rasteretiti cijenu rada u Federaciji BiH

Predsjednik i direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović i Mladen Pandurević, održali su sastanak s grupacijom industrijskih sindikata, na kojem je konstatirano da je potrebno značajno smanjiti doprinose i time rasteretiti cijenu rada u Federaciji BiH.

Istaknuta je potreba da se reinvestiranje oslobodi plaćanja poreza na dobit, s ciljem većeg zapošljavanja, uvođenja novih tehnologija i povećanja konkurentnosti domaće privrede.

Zajednički je stav da treba doći do bitnog povećanja minimalne plaće. Poslodavci su izrazili spremnost da odmah po usvajanju nove metodologije o utvrđivanju nove cijene rada od Federalnog ministarstva finansija sa sindikatima otvore pregovore o visini minimalne plaće.

Dogovoreno je da obje strane poduzmu neophodne mjere kako bi se stvorili uvjeti za početak pregovora o granskim kolektivnim ugovorima.

– Činjenicu da određeni broj kolektivnih granskih ugovora ističe, poslodavci neće koristiti kako bi smanjili prava radnika – poručeno je sa sastanka na kojem je rečeno da poslodavaci i sindikati razmijene prijedloge zakonskih rješenja, inicijativa i akata kako bi se usaglasili stavovi prije nego što se sa njima bude išlo prema donositeljima odluka.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sindikata metalskih radnika BiH Bajro Melez, predsjednica Sindikata radnika drvne industrije i šumarstva BiH Lejla Ćatić, predsjednica Sindikata radnika hemijske i industrije nemetala BiH Kata Iveljić, predsjednik Sindikata radnika kožarske, tekstilne i industrije obuće BiH Zlatibor Kojičić, te predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Murat Škamo.

Sastanak je održan na inicijativu predstavnika sindikata.

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe