Velika Britanija i EU ulaze u kritični period pregovora

0
united kingdom exit from europe relative image

Dogovori oko Brexita, tačnije, trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Evropske unije (EU) se nastavljaju čime se ulazi u “kritični period pregovora” što znači da je ostalo još dva dana do konačne odluke.

Ove dvije strane se sukobljavaju oko pristupa britanskim ribolovnim vodama i nivoima kvota, a pregovarač za EU Michel Barnier je kazao da se bliži trenutak istine te da je ostalo još sami nekoliko sati za potencijalno potpisivanje sporazuma.

Ta sporna tačka oko pregovora podrazumijeva da se u Briselu najviše govori o potrebi uvođenja novog ribolovnog aranžmana.

Barnier je naglasio da se ranije susreo sa ministrima ribolova iz države EU kako bi s njima razgovarao o stalnim razmimoilaženjima oko tog pitanja.

Britanski premijer Boris Johnson je obećao da će nastaviti pregovore, ali je dodao da postoje brojne “praznine” i nedostaci koji se tek moraju premostiti.

Stariji europarlamentarci Evropskog parlamenta su, s druge strane, naveli kako neće “požuriti” sa potpisivanjem sporazuma te da žele vidjeti bilo kakav njegov tekst do nedjelje ukoliko se želi da on bude odobren do kraja godine.

KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime