11.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Velika Britanija i EU ulaze u kritični period pregovora

united kingdom exit from europe relative image

Dogovori oko Brexita, tačnije, trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Evropske unije (EU) se nastavljaju čime se ulazi u “kritični period pregovora” što znači da je ostalo još dva dana do konačne odluke.

Ove dvije strane se sukobljavaju oko pristupa britanskim ribolovnim vodama i nivoima kvota, a pregovarač za EU Michel Barnier je kazao da se bliži trenutak istine te da je ostalo još sami nekoliko sati za potencijalno potpisivanje sporazuma.

Ta sporna tačka oko pregovora podrazumijeva da se u Briselu najviše govori o potrebi uvođenja novog ribolovnog aranžmana.

Barnier je naglasio da se ranije susreo sa ministrima ribolova iz države EU kako bi s njima razgovarao o stalnim razmimoilaženjima oko tog pitanja.

Britanski premijer Boris Johnson je obećao da će nastaviti pregovore, ali je dodao da postoje brojne “praznine” i nedostaci koji se tek moraju premostiti.

Stariji europarlamentarci Evropskog parlamenta su, s druge strane, naveli kako neće “požuriti” sa potpisivanjem sporazuma te da žele vidjeti bilo kakav njegov tekst do nedjelje ukoliko se želi da on bude odobren do kraja godine.

KLIX

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe