15.8 C
Srebrenik
Utorak, 21 Septembra, 2021

AstraZeneca otkazala sastanak sa zvaničnicima EU, upitna distribucija vakcina

Foto: Ilustracija

Proizvođač vakcine protiv koronavirusa kompanija AstraZeneca otkazala je sastanak s liderima Evropske unije na kojem je trebao biti riješen problem zastoja u distribuciji vakcina prema evropskom tržištu.

Sastanak s najvišim zvaničnicima Evropske unije trebao se održati u srijedu u večernjim satima, a glavna tema razgovora trebala je biti rješavanje sporova između kompanije i EU kada je u pitanju isporuka vakcina.

Otkazivanje sastanka uslijedilo je nakon intervjua s izvršnim direktorom AstraZenece Pascalom Soriotom koji je naveo kako kompanija nema nikakve obaveze propisane ugovorom o distribuciji vakcina prema Evropskoj uniji već je riječ o tome da kompanija ulaže najveće napore da opskrbi tržište vakcinama.

“Umjesto sastanka, kompanija će pismeno odgovoriti na zahtjev komesarke za zdravstvo EU Stelle Kyriakides za dodatnim informacijama” naveli uz iz Evropske komisije.

S druge strane, prema navodima Euronewsa, Evropska unija ima namjeru javno objaviti ugovor sa kompanijom AstraZeneca i na taj način dokazati kako u ugovoru jasno stoje određene obaveze vezane za distribuciju vakcina.

Komesarka EU za zdravstvo Stella Kyriakides izrazila je u ponedjeljak nezadovoljstvo pregovorima s AstraZenecom te je naglasila kako se kompanija ne pridržava ugovora koji je potpisan sa EU.

“Proizvođač namjerava u narednim sedmicama isporučiti znatno manje doza nego što je dogovoreno i najavljeno”, kazala je.

Problem isporuke vakcina kompanije AstraZeneca, samo je dio problema koji Evropska unija trenutno ima kada je u pitanju vakcinacija stanovništva. Već ranije, mnoge zemlje su izrazile nezadovoljstvo činjenicom da je Pfizer smanjio isporuku vakcina prema zemljama EU te su najavile pokretanje tužbi protiv kompanija zbog nepridržavanja obaveza koje su propisane ugovorima.

(Klix)

Vijesti

Uhapšeni Srebreničanin pušten na slobodu

Nakon što je rije sedam dana SIPA uhapsila Behudina Husića, on je danas pušten iz pritvora. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Husića...

Fokus SAD i EU na BiH, krajem septembra s liderima, traže rješenja za Izborni zakon

Nastojanja međunarodne zajednice, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije da domaći politički predstavnici intenziviraju dijalog u cilju postizanja dogovora oko izbornoga zakonodavstva, bit...

Kupci, oprez: Iz trgovina se povlači riba u konzervi, prodaje se i u BiH

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva Skuša fileti u suncokretovom ulju 125g. Proizvod porijeklom iz Maroka je datuma...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe