AstraZeneca otkazala sastanak sa zvaničnicima EU, upitna distribucija vakcina

Foto: Ilustracija

Proizvođač vakcine protiv koronavirusa kompanija AstraZeneca otkazala je sastanak s liderima Evropske unije na kojem je trebao biti riješen problem zastoja u distribuciji vakcina prema evropskom tržištu.

Sastanak s najvišim zvaničnicima Evropske unije trebao se održati u srijedu u večernjim satima, a glavna tema razgovora trebala je biti rješavanje sporova između kompanije i EU kada je u pitanju isporuka vakcina.

Otkazivanje sastanka uslijedilo je nakon intervjua s izvršnim direktorom AstraZenece Pascalom Soriotom koji je naveo kako kompanija nema nikakve obaveze propisane ugovorom o distribuciji vakcina prema Evropskoj uniji već je riječ o tome da kompanija ulaže najveće napore da opskrbi tržište vakcinama.

“Umjesto sastanka, kompanija će pismeno odgovoriti na zahtjev komesarke za zdravstvo EU Stelle Kyriakides za dodatnim informacijama” naveli uz iz Evropske komisije.

S druge strane, prema navodima Euronewsa, Evropska unija ima namjeru javno objaviti ugovor sa kompanijom AstraZeneca i na taj način dokazati kako u ugovoru jasno stoje određene obaveze vezane za distribuciju vakcina.

Komesarka EU za zdravstvo Stella Kyriakides izrazila je u ponedjeljak nezadovoljstvo pregovorima s AstraZenecom te je naglasila kako se kompanija ne pridržava ugovora koji je potpisan sa EU.

“Proizvođač namjerava u narednim sedmicama isporučiti znatno manje doza nego što je dogovoreno i najavljeno”, kazala je.

Problem isporuke vakcina kompanije AstraZeneca, samo je dio problema koji Evropska unija trenutno ima kada je u pitanju vakcinacija stanovništva. Već ranije, mnoge zemlje su izrazile nezadovoljstvo činjenicom da je Pfizer smanjio isporuku vakcina prema zemljama EU te su najavile pokretanje tužbi protiv kompanija zbog nepridržavanja obaveza koje su propisane ugovorima.

(Klix)

Vijesti

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

U TK 43 novozaražene osobe, u Srebreniku dvije

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirane su 43 novozaražene osobe korona  virusom, a testiran je 271 uzorak. Najviše novozaraženih je u Tuzli...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave