BiH pred uvođenjem zaštitnih mjera na uvoz mesa

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ovih dana uputiće Vijeću ministara prijedlog Vlade Rs o uvođenju zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa.

Vijeće ministara bi, ukoliko to odluči predsjedavajući ovog tijela, već na narednoj sjednici moglo da razmotri ovaj prijedlog.

Ukoliko ovaj prijedlog bude usvojen, odluka o zaštitnim mjerama stupiće na snagu nakon što bude objavljen u “Službenom glasniku BiH”, a rok je obično sedam dana od njenog donošenja.

Iz Ministarstva poljoprivrede Rs “Nezavisnim novinama” su prethodno rekli da su prijedlog uputili resornom ministarstvu na nivou BiH i da bi ga Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, već na prvoj narednoj sjednici mogao da obrazloži.

Vlada entiteta Rs usvojila je u četvrtak informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu junećeg i svinjskog mesa, koju je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede.

Tom prilikom, kako je saopšteno, Vijeću ministara BiH predloženo je uvođenje zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa na osnovu Zakona o spoljnotrgovinskoj politici i na njemu zasnovanih Odluke o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza, i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i njenih država članica s jedne strane i BiH s druge strane.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ranije je rekao da će, nakon što Vlada Rs, odnosno nadležno entitetsko ministarstvo zatraže uvođenje zaštitnih mjera na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, takav prijedlog uputiti na razmatranje Vijeću ministara.

Vijesti

U TK 28 novozaraženih, preminule 4 osobe

Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata evidentirano je 28 novih slučajeva zaraze korona virusom od testiranih 266 uzoraka. Najviše novozaraženih je u Lukavcu...

Poziv za prijavu na obuku po projektu “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje u tekstilnoj industriji”

Udruženje poslodavaca provodi projekat „Stručno osposobljavanje i zapošljavanje nezaposlenih mladih i žena u tekstilnoj industriji“, s ciljem stručnog osposobljavanja polaznika za zanimanje krojač/šivač i...

Međunarodni dan pisanja pisma

Danas se obilježava Međunarodni dan pisanja pisma, koje su tehnološkim napretkom zamijenili mobiteli, tableti i računari, a iščekivanje poštara je rijetkost. Prema definiciji, pismo predstavlja...

Stay Connected

21,934FansLike
2,757FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave