Donald Trump prvi put javno priznao poraz na izborima

0

Američki predsjednik Donald Trump je ipak pristao da provede tranziciju vlasti. Na to se odlučio nakon što su njegove pristalice nasilno ušle u Kongres želeći spriječiti potvrđivanje Joea Bidena za novog čelnika Sjedinjenih Američkih Država.

Trump se jučer obratio preko Twittera, nakon što mu je istekla 12-satna blokada profila na ovoj društvenoj mreži. Upad u zgradu zakonodavne vlasti je nazvao “gnusnim napadom”.

Izjavio je da su demokrate imale za cilj da ga svrgnu s pozicije predsjednika 13 dana prije nego što je trebao odstupiti s te funkcije.

Njegova odluka da provede tranziciju vlasti se smatra prvim javnim priznanjem poraza na predsjedničkim izborima održanim u novembru prošle godine. Ranije je tvrdio da je pokraden na izborima.

“Sada sam posvećen osiguranju neometane i propisane tranzicije vlasti. Ovo je trenutak koji zahtijeva ozdravljenje i pomirenje”, rekao je.

Tvrdi da je, kako je kazao, odmah angažovao Nacionalnu gardu da se suprotstavi demonstrantima. Međutim, pojedini američki mediji su naveli da je oklijevao da to učini.

Pohvalio je i svoje pristalice koje je nazvao divnima. Obećao im je da njihovo putovanje tek počinje, prenosi BBC.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime