12.4 C
Srebrenik
Utorak, 21 Septembra, 2021

Joe Biden će u prvim satima mandata potpisati 17 izvršnih naredbi

Novi predsjednik SAD-a Joe Biden u prvim satima svog mandata koji službeno počinje u srijedu, planira potpisati 17 izvršnih naredbi počevši tako poduzimati prve korake u borbi sa pandemijom i poništavajući neke od odluka koje je donio njegov prethodnik.Prve naredbe koje se odnose na pandemiju uključuju obavezno nošenje maski i uspostavljanje koordinatora za odgovor na koronavirus, koji će nadgledati napore Bijele kuće u distribuciji vakcine i drugih medicinskih potrepština.

Biden također planira poništiti i nekoliko Trumpovih najstrožijih migracijskih politika, ukidajući zabranu putovanja iz nekih zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom i prekidajući finansiranje izgradnje zida na granicama.

Novi predsjednik SAD-a također planira poništiti nekoliko Trumpovih odluka o povlačenju iz međunarodnih ugovora, tako što će se ponovo pridružiti Pariškom sporazumu i zaustaviti povlačenje SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), gdje će vodeći stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci biti na čelu američke delegacije.

Glasnogovornica Bidenovog ureda je potvrdila da će on te izvršne naredbe potpisati u Ovalnom uredu u srijedu popodne.

Psaki i drugi službenici kabineta novog predsjednika kazali su kako je to samo dio niza odluka kojima će se poništiti Trumpove politike i implementirati obećanja iz Bidenove izborne kampanje, piše CNN.

Vijesti

Tragedije koje se kriju iza poznatih hitova Indexa, Zdravka Čolića, Kazališta…

Indexi, Prljavo kazalište, Zdravko Čolić i mnogi drugi hitmejkeri u dijelu svojih pjesama opjevali su tragedije koje su se dogodile njima samima ili drugima. Iznenadit će...

Željko Komšić se sastao sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom

Tokom razgovora sa generalnim sekretarom UN-a predsjedavajući Komšić obrazložio je poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru euroatlanskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i...

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Stay Connected

21,988FansLike
2,950FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe