15.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Još se čeka odluka Predsjedništva BiH o angažmanu Oružanih snaga za pomoć na Lipi

Bihać, BiH – 29. decembar 2020: Danas je počela evakuacija migranata iz kampa “Lipa“ kod Bihaća, a migrante na novu lokaciju vozi konvoj od najmanje 11 autobusa. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrdili su da policija nadgleda proces ukrcavanja, ali da nisu organizatori i da nisu upoznati s detaljima premještanja. ( Amar Mehic – Anadolu Agency )

Situacija na Lipi i dalje je nepromijenjena. U kamp Lipa došla su dva šlepera sa krevetima i madracima. Nabavio ih je IOM iz sredstava IPA fondova. Dati su Službi za poslove sa strancima, koja upravlja ovim kampom.

Međutim, potrebno je još obezbijediti grijanje, struju i vodu da bi boravak u ovim šatorima tokom temperaturnih minusa bio minimalno uslovan.

Na čekanju je odluka Predsjedništva BiH da Oružane snage budu angažovane na daljem uređenju ovog lokaliteta. O tome se nije želio izjasniti predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Crveni križ jutros je migrantima dijelio obroke.

Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća, kaže da je riječ o nastavku redovnih aktivnosti od zatvaranja kampa. Crveni križ Grada Bihaća i Crveni križ Unsko-sanskog kantona, naveo je, maksimalno su uključeni u sva dešavanja koja se od tog perioda dešavaju na ovoj lokaciji.

“Mi smo od početka dali svoj doprinos u ishrani i opremanju migranata uz uključivanje svih drugih nevladinih organizacija koje su u proteklom periodu dolazile na ovu lokaciju i dijelile ono što su imale, u skladu sa svojim mogućnostima. U ovom trenutku je jako bitno da su ‘proradile’ državne institucije iz razloga što se stvaraju uslovi za opsluživanje migranata na pravi način. Mi smo unazad četiri – pet dana krenuli s podjelom dva obroka, doručka i ručka. Obroci su također kvalitetniji, danas smo imali dva kuhana jaja, konzervu ribe, čaj, narandže i pet litara vode, što je migrantima trenutno najpotrebnije dok se ne riješi pitanje dovoza vode na ovu lokaciju”, rekao je Midžić.

On je istakao kako očekuje da će u narednom periodu, uz angažman Međunarodne organizacije za migracije i svih nadležnih službi Bosne i Hercegovine, proraditi i smještajni kapaciteti.

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,960FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe