Kantoni sami kreću u nabavku vakcina

0

Prema informacijama koje je federalno Ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz Covax mehanizam se krajem januara, odnosno početkom februara očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta cjepiva protiv Covid-19 proizvođača Pfizer u Bosnu i Hercegovinu. Ovo cjepivo je dobilo privremenu dozvolu za upotrebu od Europske agencije za lijekove, kažu iz Ministarstva zdravstva FBiH.

PRIJEDLOG SINDIKATA

Federacija BiH je kroz Covax mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke dalje sukcesivno dostavljati.

Ipak, kako Oslobođenje saznaje iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona i nadležno ministarstvo su ostvarili kontakt s Pfizerom u petak i odlučili da počnu zvanične pregovore o nabavci vakcine uz saglasnost da se proces odvija preko UNDP-a.

“Nakon sastanka naredne sedmice oni će znati kako je odgovorio Pfizer iz centrale u New Yorku i kako je odgovorio UNDP na njihov zahtjev da se praktično tri strane uključe u nabavku vakcine, Pfizer kao proizvođač, UNDP kao posrednik i Vlada ZDK-a kao krajnji naručilac”, kažu nam iz Sindikata, naglašavajući da su i Livanjski i Hercegovačko-neretvanski kanton na prijedlog sindikata također izrazili spremnost da počnu nabavku vakcine direktno od ovog proizvođača.

U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo uveliko se pripremaju za imunizaciju kada stigne vakcina protiv koronavirusa u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime