27.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Kantoni sami kreću u nabavku vakcina

Prema informacijama koje je federalno Ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz Covax mehanizam se krajem januara, odnosno početkom februara očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta cjepiva protiv Covid-19 proizvođača Pfizer u Bosnu i Hercegovinu. Ovo cjepivo je dobilo privremenu dozvolu za upotrebu od Europske agencije za lijekove, kažu iz Ministarstva zdravstva FBiH.

PRIJEDLOG SINDIKATA

Federacija BiH je kroz Covax mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke dalje sukcesivno dostavljati.

Ipak, kako Oslobođenje saznaje iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Vlada Zeničko-dobojskog kantona i nadležno ministarstvo su ostvarili kontakt s Pfizerom u petak i odlučili da počnu zvanične pregovore o nabavci vakcine uz saglasnost da se proces odvija preko UNDP-a.

“Nakon sastanka naredne sedmice oni će znati kako je odgovorio Pfizer iz centrale u New Yorku i kako je odgovorio UNDP na njihov zahtjev da se praktično tri strane uključe u nabavku vakcine, Pfizer kao proizvođač, UNDP kao posrednik i Vlada ZDK-a kao krajnji naručilac”, kažu nam iz Sindikata, naglašavajući da su i Livanjski i Hercegovačko-neretvanski kanton na prijedlog sindikata također izrazili spremnost da počnu nabavku vakcine direktno od ovog proizvođača.

U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo uveliko se pripremaju za imunizaciju kada stigne vakcina protiv koronavirusa u BiH.

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe