Mediji glavni faktor afirmacije bh. identiteta u dijaspori

Mediji su bili i ostali glavni faktor afirmacije bosanskohercegovačkog identiteta u dijaspori očuvanjem bosanskog jezika, kulture i tradicije. Potrebno je jače povezivanje medija u dijaspori i institucija u Bosni i Hercegovini radi učvršćivanja veze domovine i dijaspore.

To je rečeno tokom međunarodne panel-diskusije o temi “Utjecaj medija dijaspore u kontekstu očuvanja identiteta”, održane u online formatu, u organizaciji Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore, saopćeno je iz tog udruženja.

Prema saopćenju, rad medija u dijaspori temelji se uglavnom na zalaganju pojedinaca i neformalnih grupa, a Udruženje ovim projektom i drugim aktivnostima radi na umrežavanju medijskih radnika u domovini i dijaspori s institucijama i akademskom zajednicom kako bi dijaspora dobila zasluženo mjesto u bosanskohercegovačkom društvu.

Navedena međunarodna panel-diskusija jedna je u nizu budućih akrtivnosti Udruženja koje svojim projektima nastoji unaprijediti suradnju dijaspore i matične zemlje Bosne i Hercegovine, kazao je tokom skupa predsjednik ove asocijacije Admir Lisica.

Voditelj BH Radio Odense Meho Selman naglasio je značaj dijaspore u kontekstu integracije Bosne i Hercegovine u NATO savez i druge procese u kojima bošnjačka emigracija može dati značajan doprinos.

Vijesti

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

U TK 43 novozaražene osobe, u Srebreniku dvije

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirane su 43 novozaražene osobe korona  virusom, a testiran je 271 uzorak. Najviše novozaraženih je u Tuzli...

Stay Connected

21,930FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave