18.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Mediji glavni faktor afirmacije bh. identiteta u dijaspori

Mediji su bili i ostali glavni faktor afirmacije bosanskohercegovačkog identiteta u dijaspori očuvanjem bosanskog jezika, kulture i tradicije. Potrebno je jače povezivanje medija u dijaspori i institucija u Bosni i Hercegovini radi učvršćivanja veze domovine i dijaspore.

To je rečeno tokom međunarodne panel-diskusije o temi “Utjecaj medija dijaspore u kontekstu očuvanja identiteta”, održane u online formatu, u organizaciji Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore, saopćeno je iz tog udruženja.

Prema saopćenju, rad medija u dijaspori temelji se uglavnom na zalaganju pojedinaca i neformalnih grupa, a Udruženje ovim projektom i drugim aktivnostima radi na umrežavanju medijskih radnika u domovini i dijaspori s institucijama i akademskom zajednicom kako bi dijaspora dobila zasluženo mjesto u bosanskohercegovačkom društvu.

Navedena međunarodna panel-diskusija jedna je u nizu budućih akrtivnosti Udruženja koje svojim projektima nastoji unaprijediti suradnju dijaspore i matične zemlje Bosne i Hercegovine, kazao je tokom skupa predsjednik ove asocijacije Admir Lisica.

Voditelj BH Radio Odense Meho Selman naglasio je značaj dijaspore u kontekstu integracije Bosne i Hercegovine u NATO savez i druge procese u kojima bošnjačka emigracija može dati značajan doprinos.

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe