27.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Modernina vakcina će štititi od koronavirusa “nekoliko godina”

Vakcina mRNA protiv koronavirusa, koju je proizvela kompanija Moderna, ponudit će zaštitu u periodu od nekoliko godina.Ovu informaciju je potvrdio direktor Moderne Stephane Bancel koji je dodao da su potrebna dodatna istraživanja i podaci kako bi se napravila konačna procjena.

Američka biotehnološka kompanija je iznenadila cijeli svijet nakon što je za svega nekoliko sedmica proizvela vakcinu protiv koronavirusa, a dozvolu Evropske komisije za upotrebu je dobila u srijedu.

Za razvoj vakcina su obično potrebne godine, a trajanje zaštite koje vakcine protiv koronavirusa pružaju ljudima pitanje je za regulatore i naučnike.

“Scenarij iz noćnih mora koji je u proljeće opisan u medijima, a koji ukazuje na to da će vakcine djelovati samo mjesec ili dva, nije realan. Propadanje atnitijela stvorenih vakcinom u ljudskom organizmu je veoma spor proces. Vjerujemo da će zaštita trajati nekoliko godina”, zjavio je Bancel.

On je dodao da njegova kompanija namjerava dokazati efikasnost vakcine protiv sojeva koronavirusa zabilježenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Naučnici su rekli da će vakcina biti jednako efikasna protiv oba soja koronavirusa.

Klix

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe