27.4 C
Srebrenik
Petak, 17 Septembra, 2021

Obama: Trump potaknuo nasilje, velika sramota za naciju

Bivši američki predsjednik Barack Obama smatra da je njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump potaknuo nasilje na Kapitolu.

Obama je izjavio da će historija pamtiti jučerašnje nasilje u Kapitolu, koje je potaknuto aktualnim predsjednikom koji nastavlja neutemeljeno lagati o ishodu izbora, kao trenutak velike sramote za američku naciju.

– Već dva mjeseca politička stranka i prateći medijski sistem prečesto nisu voljni reći svojim sljedbenicima istinu – da ovo nisu bili posebno neizvjesni izbori i da će izabrani predsjednik Biden biti inauguriran 20. januara. Takav narativ i spinovi su ih udaljili od stvarnosti, a građeni su na godinama ogorčenja. Sada vidimo posljedice, u nasillju – naveo je on, prenose agencije.

Obama je također kazao da republikanski lideri imaju jasan izbor u oskrnavljenoj demokratiji – mogu nastaviti ovim putem i nastaviti potpirivati ​​bijesne požare, ili mogu odabrati stvarnost i poduzeti prve korake ka gašenju plamena.

– Oni mogu izabrati Ameriku – poručio je Obama.

Prije njega se oglasio i drugi bivši predsjednik, George W. Bush, koji je upad pristaša Donalda Trumpa u zgradu Kapitola nazvao “mučnim” činom koji “slama srce”.

Vijesti

Džumhur i Alvarez otvaraju meč Davis Cupa između BiH i Perua u Limi

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u Davis Cupu susretom sa selekcijom Perua u Limi. Meč u okviru Prve svjetske grupe otvorit...

U Sloveniji državni službenici moraju do 1. oktobra imati dokaz o cijepljenju

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji morat će se cijepiti protiv Covida-19, a  negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za...

Iseljavanje nakon otvaranja Njemačke: Hrvatski kantoni manje pogođeni od bošnjačkih

Jaki egzodus iz cijele BiH počeo je nakon 2017. godine liberaliziranjem tržišta rada Njemačke i drugih EU zemalja za radnu snagu s Balkana, i...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe