22.4 C
Srebrenik
Subota, 25 Septembra, 2021

Odobrena vakcina Moderne protiv korone za EU

Evropska agencija za lijekove (EMA) nakon sastanka u srijedu odobrila je vakcinu Moderne protiv Covida-19 za upotrebu širom EU.

Vakcine koje je razvila američka kompanija Moderna drugo je koje je dobilo zeleno svjetlo za upotrebu u ovih 27 država.

Evropski regulatorni sistem za lijekove preporučio je davanje Modernine vakcine osobama starijima od 18 godina, stoji u izjavi koju je agencija objavila u utorak.

EMA-in Odbor za lijekove za humanu upotrebu (CHMP) sastao se u srijedu kako bi odlučio hoće li odobriti vakcinu Moderne protiv covida-19, nakon što tu odluku nije donio ranije ove sedmice.

Naime, CHMP je u ponedjeljak sazvao izvanredan sastanak kako bi se raspravilo o Moderninoj vakcini, ali nisu donijeli zaključak.

Zdravstvene vlasti tada nisu specificirale zašto nisu odobrile vakcinu, ali u utorak su rekli da njihovi stručnjaci “rade naporno kako bi raščistili nerazjašnjene probleme s tom kompanijom.”

EMA je sebi odredila 12. januar kao rok do kojeg će izreći svoje mišljenje o Moderninoj vakcini.

Agencija je 21. decembra preporučila vakcinu protiv covida-19 koje su proizveli Pfizer i njegov njemački partner BioNTech.

Otkad je prije sedam dana u Evropskoj uniji počelo vakcinisanje, stotine hiljada Evropljana primile su vakcinu Pfizera i BioNTecha.

Više od milion doza distribuirano je u Velikoj Britaniji u svega mjesec dana, dok su zdravstvene vlasti u Njemačkoj i Francuskoj bile na meti kritika zbog presporog početka kampanje.

Nizozemska je u srijedu započela s vakicnisanjem, a prva osoba koja je primila vakcinu bila je 39-godišnja medicinska sestra u staračkom domu.

(Vijesti.ba)

Vijesti

Studentima UNTZ -a zabranjeni protesti!

Studentski parlament UNTZ- a objavio je da su protesti koji su bili najavljeni za ponedjeljak 27.09.2021. godine otkazani, jer su iz MUP -a TK...

Novi COVID bilten za BiH koji treba da nas zabrinjava

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je 589 osoba (jučer 852) pozitivno na koronavirus. Testirano je ukupno 2.663 uzorka (jučer 3.457 ). U ovom vremenskom periodu od posljedica COVID-19 preminule 32 osobe (jučer 26): u FBiH...

Uhapšeni pripadnici Granične policije zbog sumje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) ušli su jutros u prostorije Granične policije BiH u Sarajevu.  Saznajemo da su zbog sumnje u koruptivne aktivnosti tokom prijema kadeta uhapšene...

Stay Connected

21,988FansLike
2,956FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe