20.4 C
Srebrenik
Utorak, 28 Septembra, 2021

Održana konstituirajuća sjednica – Mato Matijević izabran za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Srebrenik

Danas je u velikoj sali Doma kulture u Srebreniku održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Srebrenik na kojoj je izabrano i rukovodstvo ovog predstavničkog tijela.

Nakon uručenja vijećničkih mandata i polaganja svečane zakletve, izabrani vijećnici su tajnim glasanjem birali predsjedavajućeg  Gradskog vijeća i njegovog zamjenika. Sa 15 glasova na poziciju predsjedavajućeg je izabran Mato Matijević, vijećnik HDZ-a, dok je doskorašnji predsjedavajući  Anto Marković  iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste  dobio 14 glasova.

Nakon što je izabran predsjedavajući, gradski vijećnici birali su i njegovog zamjenika.Na tu poziciju sa 16 glasova izabran je Nisvet Sejdinović iz SDP-a, dok je kandidat Amir Husarić (LDS) dobio 13  glasova.

Kako je istakao novoizabrani predsjedavajući Gradskog vijeća Mato Matijević, njegovim izborom kao vijećnika iz reda hrvatskog naroda,  iz Srebrenika je poslana jedna lijepa poruka poštovanja ustavnih odredbi po kojima bi gradonačelnik i predsjedavajući vijeća trebali biti iz različitih naroda, a naglasio je i da će svojim radom nastojati da ovo tijelo funkcioniše bez problema uz dobru koordinaciju sa  izvršnom vlašću, a  sve u interesu svih građana.

Nakon završetka konstituirajuće sjednice, kako bi se se spriječila blokada najnužnijih finansijskih tokova do usvajanja budžeta, odmah je održana i 1. hitna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je usvojen Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Grada za period januar-mart 2021.

Vijesti

Ambasada SAD o najavama Dodika: Nema otcjepljenja

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dejton, niti Ustav BiH...

NJEMAČKA: Tri djevojčice danima živjele u stanu s mrtvim ocem, mislile su da spava

Djeca su rekla teti kako tata dugo spava. Bianca je otišla na kat kuće i pronašla brata mrtvog na kauču. Marco R. (35) iz njemačkog...

Danas kiša i oblačno vrijeme: Objavljena prognoza do petka

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 6; Drvar 12; Bihać, Ivan-sedlo i Livno 13; Banja Luka,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,957FollowersFollow
18,500SubscribersSubscribe