Održana konstituirajuća sjednica – Mato Matijević izabran za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Srebrenik

0

Danas je u velikoj sali Doma kulture u Srebreniku održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Srebrenik na kojoj je izabrano i rukovodstvo ovog predstavničkog tijela.

Nakon uručenja vijećničkih mandata i polaganja svečane zakletve, izabrani vijećnici su tajnim glasanjem birali predsjedavajućeg  Gradskog vijeća i njegovog zamjenika. Sa 15 glasova na poziciju predsjedavajućeg je izabran Mato Matijević, vijećnik HDZ-a, dok je doskorašnji predsjedavajući  Anto Marković  iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste  dobio 14 glasova.

Nakon što je izabran predsjedavajući, gradski vijećnici birali su i njegovog zamjenika.Na tu poziciju sa 16 glasova izabran je Nisvet Sejdinović iz SDP-a, dok je kandidat Amir Husarić (LDS) dobio 13  glasova.

Kako je istakao novoizabrani predsjedavajući Gradskog vijeća Mato Matijević, njegovim izborom kao vijećnika iz reda hrvatskog naroda,  iz Srebrenika je poslana jedna lijepa poruka poštovanja ustavnih odredbi po kojima bi gradonačelnik i predsjedavajući vijeća trebali biti iz različitih naroda, a naglasio je i da će svojim radom nastojati da ovo tijelo funkcioniše bez problema uz dobru koordinaciju sa  izvršnom vlašću, a  sve u interesu svih građana.

Nakon završetka konstituirajuće sjednice, kako bi se se spriječila blokada najnužnijih finansijskih tokova do usvajanja budžeta, odmah je održana i 1. hitna sjednica Gradskog vijeća na kojoj je usvojen Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Grada za period januar-mart 2021.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime