13.4 C
Srebrenik
Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Omersoftić: Federalno tužilaštvo treba tražiti povrat dokumentacije bh. štediša iz Srbije

Amila Omersoftić, predsjednica Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH oglasila se povodom odluke Tužilaštva KS da neće voditi istragu u predmetu protiv Agencije za privatizaciju FBiH, koja je podatke s jedninstvenih računa štediša ustupila Srbiji.Ministarstvo finansija Srbije prošle godine je, na osnovu potvrda koje je Agencija za privatizaciju FBiH izdala štedišama, odbila 1.440 zahtjeva kojim su štediše tražile da im Srbija vrati štednju iz Invest banke i Jug banke Beograd.

“U potvrdama koje je Agencija izdala nalaze se netačni podaci da se na jedinstvenim računima građana nalaze sredstva koja su banke dostavile na jedinstveni račun. Štediše su tražile da Agencija izvrši ispravku tih pogrešnih navoda, jer nikakva sredstva iz banaka nisu prebačeni na račune. Međutim, odbili su uraditi tu ispravku”, navela je.

Omersoftić navodi da je Tužilaštvo KS zauzelo stav da je Agencija po zakonu o upravnom postupku imala pravo koristiti podatke s jedinstvenih računa, da ih obrađuje, slobodno interpretira, prenosi i da izdaje potvrde štedišama.

“Tužilastvo KS zaključilo je da u radnjama odgovornih ljudi Agencije za privatizaciju ne postoje obilježja krivičnog djela.Tužioci su donijeli naredbu da se istraga u datom predmetu neće provodito, a mi smo na te naredbe uložili pritužbe. Međutim, glavna tužiteljica Kantonalnog suda u Sarajevu Sabina Sarajelija 6. januara donijela je rješenje kojima su odluke Tužilaštva ispravne i validne. Konačna odluku bila je da Tužilaštvo KS neće voditi istragu u ovom predmetu”, kazala je.

Udruženje je podnijelo tužbu Federalnom tužilaštvu na odluke Tužilastva KS.

“Predložili smo Federalnom tužilaštvu da po hitnom postupku preko Tužilaštva Srbije traži povrat dokumentacje u BiH, kako ih Srbija ne bi mogla dalje koristiti i zloupotrebljavati u postupcima na sudovima. S obzirom da štediše mogu svoja prava tražiti i na Upravnom sudu u Beogradu”, ističe.

Iz Udruženja naglašavaju da Srbija nije mogla legalnim putem doći do dokumentacije o jedinstvenim računima, niti je mogla tražiti da joj štediše dostave takvu dokumentaciju.

“Očekujemo da će Federalno Tužilaštvo obezbjediti povrat dokumentacije koju dvije godine Tužilaštvo KS nije povratilo”, kazala je.

Nastavlja da je Agencija za privatizaciju dobila podatke da ih čuva, ali da bi mogla obrađivati te podatke, mora postojati zakon koji joj to dozvoljava.

“Problem je što Tužilaštvo smatra da zakon o upravnom postupku daje pravo Agenciji da koristi i obrađuje dokumentaciju o jednistveni računima štediša”, zaključila je.

Klix

Vijesti

Sve se teže živi: cijene neumoljivo rastu, a plate su godinama iste

Istina je da je krompir došao na cijenu od 1 KM, mahune na 7 KM, domaća jaja su i po 5 KM, vreća kukuruza...

Kamp prikolica iz Viteza nagrađena na gotovo svim sajmovima, kupci oduševljeni

Nakon luksuzne jahte, majstori brodogradnje iz Viteza pripremili su novi gotovo 100 posto bh. proizvod kojim su pobrali simpatije kupaca iz Europe i svijeta,...

Stiže novo cjepivo protiv korone SANOFI, bit će dovoljna samo jedna doza

Vijest o novom proteinskom cjepivu francuske tvrtke Sanofi, koje bi uskoro trebalo stići u Hrvatsku, izazvalo je zanimanje oko toga je li ono bolje,...

Stay Connected

21,988FansLike
2,945FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe