18.4 C
Srebrenik
Nedjelja, 19 Septembra, 2021

Projekat “Tvrtko je i moj kralj” – Duh srednjovjekovne Bosne oživljen u Srebreniku

Građani Srebrenika  danas su mogli uživati u nesvakidašnjim čarima srednjovjekovne bosanskohercegovačke historije. Naime, vitezovi udruženja „RUSAG“ iz Prijedora,  koji obilaze gradove diljem BiH, i u našem gradu uspjeli su na zanimljiv način oživjeti povijest  Tvrtkove srednjovjekovne Bosne.

 U duhu tog vremena, prolaznici na gradskom trgu mogli su se upoznati  sa starim zanatima, viteškim borbama oružjem i oklopima.

RUSAG je udruženje koje se bavi historijskom rekonstrukcijom razdoblja srednjovjekovne Bosne pod vladavinom Tvrtka I. Kotromanića i njegovih nasljednika.

„Dolazimo iz Prijedora, ali imamo članove i u drugim gradovima koji su okupljeni oko iste ideje, povijesne rekonstrukcije i prezentacije perioda srednjovjekovne Bosne. Postojimo već nekoliko godina i kao i sva udruženja u BiH, malim koracima došli smo i do današnjeg projekta koji se zove #Tvrtko je i moj kralj“, rekao je  Mladen Ćikić, predsjednik Udruženja RUSAG.

Kako navode, svojim radom oživljavaju historiju i nastoje je na zanimljiv način približiti mladima. Sami izrađuju opremu poput mačeva, strijela, verižnih košulja. Daju sve od sebe  da što autentičnije izrade vitešku i kraljevsku opremu.

Rad ovog udruženja prepoznala je i Turistička zajednica Grada Srebrenik te je danas potpisan i Memorandum o saradnji sa udruženjem RUSAG.  Prema riječima Mate Jurića, direktora Turističe zajednice Grada Srebrenik, cilj saradnje sa ovim udruženjem jeste obogaćivanje turističke ponude u Srebreniku i njeno dizanje na jedan viši nivo, pogotovo zato što se ono što rade mladi iz udruženja RUSAG može savršeno uklopiti i upotpuniti ponudu Starog grada Srebrenika, kao jednog od najznačajnijih simbola srednjovjekovne bosanske tradicije.

Vijesti

U Srebreniku obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava milicije

Svečanim polaganjem cvijeća na spomeniku poginulim policajcima, kao i borcima Armije RBIH iz Srebrenika, na prigodan način u ovom gradu je obilježena trideseta godišnjica...

U Srebreniku održana promocija knjiga “Breza” i “Grabež”

U Domu kulture u Srebreniku danas je održana promocija knjiga „Breza-94“: bužimska bosanska bitka“ i "Grabež 1992-1993, trganje od zaborava" Knjige su svjedočanstva o herojskoj...

Besplatna članarina za sve učenike i studente u Gradskoj biblioteci u Srebreniku

Realizacijom projekta  “UVEDIMO SVAKO DIJETE U BIBLIOTEKU”  članarina u Gradskoj biblioteci u Srebreniku je za sve učenike osnovnih, srednjih škola i studente koji se...

Stay Connected

21,988FansLike
2,942FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe