Projekat “Tvrtko je i moj kralj” – Duh srednjovjekovne Bosne oživljen u Srebreniku

Građani Srebrenika  danas su mogli uživati u nesvakidašnjim čarima srednjovjekovne bosanskohercegovačke historije. Naime, vitezovi udruženja „RUSAG“ iz Prijedora,  koji obilaze gradove diljem BiH, i u našem gradu uspjeli su na zanimljiv način oživjeti povijest  Tvrtkove srednjovjekovne Bosne.

 U duhu tog vremena, prolaznici na gradskom trgu mogli su se upoznati  sa starim zanatima, viteškim borbama oružjem i oklopima.

RUSAG je udruženje koje se bavi historijskom rekonstrukcijom razdoblja srednjovjekovne Bosne pod vladavinom Tvrtka I. Kotromanića i njegovih nasljednika.

„Dolazimo iz Prijedora, ali imamo članove i u drugim gradovima koji su okupljeni oko iste ideje, povijesne rekonstrukcije i prezentacije perioda srednjovjekovne Bosne. Postojimo već nekoliko godina i kao i sva udruženja u BiH, malim koracima došli smo i do današnjeg projekta koji se zove #Tvrtko je i moj kralj“, rekao je  Mladen Ćikić, predsjednik Udruženja RUSAG.

Kako navode, svojim radom oživljavaju historiju i nastoje je na zanimljiv način približiti mladima. Sami izrađuju opremu poput mačeva, strijela, verižnih košulja. Daju sve od sebe  da što autentičnije izrade vitešku i kraljevsku opremu.

Rad ovog udruženja prepoznala je i Turistička zajednica Grada Srebrenik te je danas potpisan i Memorandum o saradnji sa udruženjem RUSAG.  Prema riječima Mate Jurića, direktora Turističe zajednice Grada Srebrenik, cilj saradnje sa ovim udruženjem jeste obogaćivanje turističke ponude u Srebreniku i njeno dizanje na jedan viši nivo, pogotovo zato što se ono što rade mladi iz udruženja RUSAG može savršeno uklopiti i upotpuniti ponudu Starog grada Srebrenika, kao jednog od najznačajnijih simbola srednjovjekovne bosanske tradicije.

Vijesti

U aprilu izvršene 253 kontrole i otkriveno 56 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u aprilu 2021. godine izvršili su 253 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni...

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave