15.8 C
Srebrenik
Utorak, 21 Septembra, 2021

Rusija: Druga vakcina protiv korone efikasna sto posto

Ruska federalna služba za zaštitu prava građana Rospotrebnadzor izvijestila je da su rezultati prve i druge faze kliničkih ispitivanja pokazali da je ruska EpiVacCorona vakcina protiv koronavirusa efikasna “sto posto”.

Ovu vakcinu razvio je Državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju Vector, koji se nalazi u blizini Novosibirska.

“Ukupna efikasnost vakcine sastoji se od imunološke i preventivne efikasnosti”, navodi se u saopćenju, prenio je Sputnik.

Za razliku od prve ruske vakcine protiv korone, nazvane Sputnik V, koja je vektorska i zasnovana na ljudskom adenovirusu, nova vakcina je peptidna i oslanja se na jednu od obećavajućih sintetičkih platformi.

EpiVacCorona se sastoji od vještački sintetizovanih kratkih fragmenata virusnih proteina – peptida, preko kojih imunološki sistem uči kako da prepozna i neutrališe virus., saopćeno je iz Rospotrebnadzora.

(Vijesti.ba / Srna)

Vijesti

Uhapšeni Srebreničanin pušten na slobodu

Nakon što je rije sedam dana SIPA uhapsila Behudina Husića, on je danas pušten iz pritvora. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Husića...

Fokus SAD i EU na BiH, krajem septembra s liderima, traže rješenja za Izborni zakon

Nastojanja međunarodne zajednice, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije da domaći politički predstavnici intenziviraju dijalog u cilju postizanja dogovora oko izbornoga zakonodavstva, bit...

Kupci, oprez: Iz trgovina se povlači riba u konzervi, prodaje se i u BiH

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je obavijestilo potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva Skuša fileti u suncokretovom ulju 125g. Proizvod porijeklom iz Maroka je datuma...

Stay Connected

21,988FansLike
2,952FollowersFollow
18,400SubscribersSubscribe